WikiLeaks: Panamský prezident žádal USA o odposlechy svých rivalů

Panama - Panamský prezident Ricardo Martinelli se snažil získat americký protidrogový úřad pro odposlechy svých politických rivalů. Odmítnutí ze strany Američanů se snažil zlomit výhrůžkou, že nebude pomáhat americké vládě v boji proti narkomafii v Panamě. Vyplynulo to podle agentury Reuters z interní depeše amerického ministerstva zahraničí, kterou zveřejnil server WikiLeaks.

„Potřebuji pomoci s telefonními odposlechy,“ napsal podle Reuters v srpnu 2009 Martinelli americké velvyslankyni v Panamě. „Zmínil se o různých skupinách a jednotlivcích, kteří by měli být odposloucháváni. A jasně nedělal žádný rozdíl mezi oprávněnými bezpečnostními cíli a politickými nepřáteli,“ sdělila v depeši velvyslankyně Barbara Stephensonová svému ministerstvu. Zmínila se o následné výhrůžce ze strany prezidenta.

Panamský prezident na zveřejnění depeše reagoval prohlášením, ve kterém uvedl, že se jednalo o nesprávnou interpretaci jeho slov. Ujistil, že nežádal o odposlouchávání telefonických hovorů politiků a jeho vláda dále odhodlaně bojuje proti pašerákům drog a praní špinavých peněz v Panamě.

Server WikiLeaks založil Australan Julian Assange. Teď čeká v Británii na rozhodnutí soudu o svém případném vydání do Švédska, kde je podezříván ze sexuálních deliktů. O jeho vydání usilují také Spojené státy, jejichž oficiální místa zveřejňování tajných dokumentů na WikiLeaks silně podráždilo. Dříve server publikoval například tajné dokumenty z válek v Iráku a Afghánistánu.