Wagnerovci hlásí, že Bachmut je obklíčen. Ukrajinci ničí mosty a ustupují

Více než půlroční boje o Bachmut jsou, zdá se, u konce. Ukrajinští obránci se podle dostupných informací stahují a armáda informuje o odrážení ruských útoků v místě poslední přístupové cesty. Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin prohlásil, že město, jehož předválečná populace čítala více než 70 tisíc obyvatel, je obklíčeno. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyzval k evakuaci Bachmutu.

Ruské jednotky v kooperaci s wagnerovci uzavřely během pátečního dopoledne poslední přístupové cesty do obleženého Bachmutu a zdá se, že jsou na prahu nejdůležitějšího strategického postupu od loňského května, kdy se jim podařilo dobýt Mariupol.

„Kleště se zavírají,“ prohlásil šéf wagnerovců Prigožin na videu, které bylo dle Reuters natočeno v Paraskoviivce, jež se nachází asi sedm kilometrů severně od centra okupovaného města.

Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské zdroje dále píše, že ruské jednotky za posledních 24 hodin provedly téměř 200 útoků, které doprovázela dělostřelecká palba, v pěti klíčových oblastech frontové linie u Bachmutu. Na jihu země v Chersonské a Záporožské oblasti ostřelovaly kolem 40 obcí.

Ukrajinci podle renomovaného německého novináře Juliana Röpckeho i proto ustupují. „Ukrajinská armáda už odpálila most přes poslední zásobovací trasu k Bachmutu, což naznačuje úplné stažení z města. Obrněná vozidla se z něj přesunula už ve čtvrtek v noci. Bachmut už je pravděpodobně prázdný a připraven k úplnému ruskému převzetí,“ napsal v pátek dopoledne Röpcke na Twitteru.

Později informace s odkazem na dva zdroje upřesnil s tím, že ve městě stále zůstávají ukrajinští vojáci, kteří se snaží opravit poškozené silnice. Město tedy ještě není zcela vyprázdněno a připraveno se vzdát.

Tezi o stahování z Bachmutu umocňuje i příspěvek velitele ukrajinské bezpilotní jednotky, která ve městě působí, Roberta Brovdiho, jenž na sociálních sítích vystupuje pod jménem „Madyar“. Ve videu zveřejněném na Telegramu konstatoval, že jeho jednotka dostala rozkaz k okamžitému ústupu.

Odrazový můstek k zisku Donbasu?

Rusové předem deklarovali, že zisk Bachmutu může být odrazovým můstkem k dobytí Donbasu a příležitostí k zahájení leteckých útoků na další oblasti, zejména na průmyslová centra Kosťantynivku a Kramatorsk. Ukrajinci dle Reuters naopak tvrdí, že Bachmut nemá velkou strategickou hodnotu a že obrovské ztráty nepřítele by mohly průběh války ovlivnit.

Ve stejném duchu hovořil v průběhu tohoto týdne i Volodymyr Nazarenko, zástupce velitele ukrajinské Národní gardy. „Rusové při pokusech dobýt Bachmut neberou v úvahu absolutně žádné ztráty. Úkolem našich vojáků ve městě je způsobit jim jich co nejvíce. Každý metr ukrajinské půdy stojí nepřítele stovky životů,“ zdůraznil Nazarenko.

V lednu dobyla Wagnerova skupina nedaleký Soledar a od té doby navzdory četným ztrátám obsadila jak řadu vesnic severně od Bachmutu, tak přístupové cesty do města, které leží na severovýchodě Doněcké oblasti. 

Cílem okupačních sil je Bachmut více než půl roku. I proto, že pro ruskou armádu představuje důležité silniční spojení s ostatními částmi Doněcké oblasti – východně s Luhanskem, severozápadně se Slovjanskem a jihozápadně s Kosťantynivkou.

Putin bude muset učinit obtížná rozhodnutí, píše ISW

Pro ruského vůdce Vladimira Putina by bylo získání Bachmutu vítanou vzpruhou, protože jeho „speciální vojenská operace“ zdaleka neprobíhá tak, jak si představoval.

V dalších týdnech a měsících ho však podle amerického Institutu pro studium války (ISW) čeká spousta zásadních rozhodnutí. „Přízrak neomezené ruské vojenské síly je mýtus. Putin už byl nucen činit obtížná rozhodnutí, aby vyvážil strašlivé ztráty, které jeho válka způsobila ruské armádě. A bude v nich muset pokračovat, pokud setrvá ve svém odhodlání použít veškerou sílu k vynucení své vůle,“ napsal americký Institut pro studium války (ISW) s ohledem na stav ruských palebných sil.

„Rusko může mobilizovat více vojenských sil a Putin to pravděpodobně udělá, než aby se vzdal. Ale náklady na opatření, která bude nucen pravděpodobně přijmout, začnou rychle narůstat,“ doplnil americký institut.

Válečný konflikt, jenž trvá ve své plnohodnotné podobě už déle než rok, bude v pátek mimo jiné ústředním tématem návštěvy německého kancléře Olafa Scholze v Bílém domě.

Spojené státy mají dle médií zároveň oznámit další balík vojenské pomoci pro ukrajinskou armádu v hodnotě 400 milionů dolarů (asi 8,8 miliardy korun). Ten bude obsahovat především zvláštně upravenou munici GMLRS do raketových systémů HIMARS, munici pro bojová vozidla Bradley nebo pontonové mosty.