Vyšetřovací komise OSN kritizuje pomalou a nedostatečnou pomoc po zemětřesení v Sýrii

Události: Pomalá pomoc po zemětřesení v Sýrii (zdroj: ČT24)

Nová zpráva OSN, která zkoumá mezinárodní pomoc obětem ničivého zemětřesení v Sýrii, nešetří kritikou. Míří na válčící strany tamní občanské války, ale o šokujícím selhání mluví i v případě humanitárních agentur Spojených národů. Silné otřesy zabily v zemi nejméně šest tisíc lidí. Převážně v oblastech ovládaných odpůrci režimu Bašára Asada.

Na cestě do syrského Idlíbu, bašty Asadových odpůrců, je v posledních týdnech rušno. Více než čtyřicet tisíc běženců využilo možnosti dočasně vycestovat do vlasti z regionů Turecka zasažených zemětřesením.

„Náš dům v Turecku není příliš poškozený, ale děti jsou vyděšené. Rodina bude u dědečka v táboře v Idlíbu,“ říká Muhamad Kásim, běženec ze Sýrie žijící v Turecku. Muhamadova rodina mění jednu nejistotu za druhou. Oblast, kam míří, se také vzpamatovává z ničivých otřesů. Vše zde ještě umocňuje dvanáct let války.

Kritice čelí obě válčící strany

Pomoc, která po zemětřesení mířila z Turecka do Sýrie, byla příliš pomalá a přišla příliš pozdě. Podle oficiální statistiky bylo pomoci pod hlavičkou OSN ještě méně než za normálních okolností. Kritika přitom přichází přímo od vyšetřovací komise OSN. Vinu za to, že lidé v rozvalinách byli v prvních dnech odkázáni jen na sebe, podle komise nesou všichni.

„Viděli jsme naprosté selhání vlády a mezinárodního společenství, včetně OSN, týkající se rychlosti pomoci potřebné k záchraně životů v severozápadní Sýrii,“ tvrdí předseda vyšetřovací komise OSN pro Sýrii Paulo Pinheiro.

Komise válčícím stranám vyčítá, že ani katastrofa je nepřiměla odložit zbraně. Dokonce vyšetřuje podezření, že humanitární pomoc blokovaly. Zároveň tvrdí, že OSN nemusela čekat na rozhodnutí Rady bezpečnosti ochromené spory stálých členů o budoucnosti Sýrie.

„Vždy jsme namítali, že není potřeba rezoluce Rady bezpečnosti OSN, když jsou lidé v bezradné situaci. Toto bylo zemětřesení. Naprosto výjimečná okolnost,“ říká člen vyšetřovací komise OSN pro Sýrii Hanny Megally.

Už před zemětřesením žily v oblastech Sýrie mimo kontrolu Damašku čtyři miliony lidí odkázaných na humanitární pomoc. Se začátkem třináctého roku války a nyní po zemětřesení je pro mnoho z nich situace ještě tíživější než kdy předtím.