Výsadek z Plzně rozbil kemp v Normandii, aby si připomněl vylodění Spojenců

Události: Nadšenci z Plzně na pláži Omaha (zdroj: ČT24)

Plzeňský Military Car Club se po pěti letech zúčastní oslav k výročí vylodění Spojenců v Normandii. Jeho členové postavili nedaleko pláže Omaha retro kemp americké armády. V Arromanches pak nebudou chybět na odhalení pamětní desky Československé samostatné obrněné brigády.

Půldruhá stovka českých nadšenců vojenské historie a 37 historických terénních vojenských vozidel dorazilo do Normandie. Vozidla jela samostatně na třech kamionech a na evropských silnicích budila velký zájem. Na francouzských parkovištích je lidé zvědavě okukovali. „Cesta byla senzační, zdržel nás trošku evropský svátek, kdy jsme museli jeden den stát. Pak byly nečekané zastávky, povolovaly se nám plachty. Ale jinak to jelo úplně super,“ pochvaluje si jeden z řidičů konvoje Emil Holub.

Členové výpravy své vozy netrpělivě očekávali v kempu u Port en Bessin nedaleko pobřeží. V plánu měli zamířit na pláž, kde došlo během Dne D k nejtvrdším bojům. „Je taková tradice, že to první, co musíme udělat, je jet na Omahu, to je vždycky vrchol. Chlapi tady pláčou, nad námi je hřbitov, kde je devět tisíc křížů, je to strašně dojemné,“ shrnuje předseda Military Car Clubu Plzeň Rudolf Bayer.

Kemp plzeňského Military Car Clubu v Normandii
Zdroj: ČT24

Auta s českou vlajkou budila pozornost i na pláži. Podobné jízdy si členové klubu během týdenního pobytu v Normandii zopakují ještě několikrát. V plánu mají rovněž návštěvy vojenských muzeí i hřbitovů roztroušených po pobřeží.

Plzeňský klub jezdí do Normandie už pětadvacet let. O krutých bojích, které vylodění spojenců doprovázely, vyprávějí i svým dětem. „Před pěti lety se můj dnes desetiletý syn setkal s veteránem z druhé světové války, ten mu podal ruku a řekl: ‚Chlapče, přeji ti, abys nikdy nemusel do války.‘ A to si pamatuje dodnes,“ říká člen klubu Vojtěch Kašák.

Klub bude letos v Normandii také propagovat Slavnosti svobody připravované na příští rok k 75. výročí osvobození Plzně.