Vůdce středoafrických rebelů zvolen aklamací prezidentem

Bangui - Vůdce středoafrických rebelů Michela Djotodiu zvolil prozatímní parlament hlavou státu. Byl jediným kandidátem. Tisíce povstalců z hnutí Séléka koncem března dobyly hlavní město Středoafrické republiky a sesadily prezidenta Françoise Bozizého, který uprchl do sousedního Kamerunu. Africké i západní státy odmítly Djotodiu uznat legitimním vůdcem země a vyzvaly k vytvoření přechodné rady, která by středoafrický stát do roku a půl dovedla k volbám.

Uskupení o 105 členech zvolilo Djotodiu aklamací. „Budu činit, jak mi řeknete, a ne, jak si sám přeji,“ uvedl po zvolení nový prezident, který souhlasil s tím, že se na konci svého funkčního období nebude ucházet o znovuzvolení. Jeho hlavní starostí prý teď bude zhoršující se bezpečnostní situace v zemi.

Z plenění a také nabírání dětských vojáků mezinárodní organizace na ochranu lidských práv obviňují nekontrolované ozbrojené skupiny, včetně těch napojených na hnutí Séléka.

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí na africkém kontinentu, ačkoli je bohatá na nerostné suroviny. Nezávislost na Francii získala roku 1960, ale od té doby se s přestávkami potýká s násilím.

Povstalci v březnu porušili lednové příměří a zaútočili, protože Bozizé podle nich nedodržoval podmínky mírových smluv.