Vteřiny, které otřásly Ligurií. Janov si připomíná rok od pádu mostu, otázky zůstávají

Události: Rok od pádu janovského mostu (zdroj: ČT24)

Italský Janov si připomíná rok od zřícení dálničního Morandiho mostu. Zemřelo při něm třiačtyřicet osob. Dopoledne se pozůstalí po obětech a stovky dalších lidí sešly na pietním aktu, jehož součástí je mše. Přesně v 11:36 po doznění sirén hlavní město ligurského regionu drželo minutu ticha. I po roce viníci zůstávají nejasní. Nový most by měl být hotov příští rok v dubnu.

Před rokem se zřítil asi dvě stě metrů dlouhý úsek vozovky mezi pilíři. Do čtyřicetimetrové hloubky spolu s ní spadly během 14 vteřin tři desítky aut. Pasažéři většinou zahynuli, některé z nich se ale podařilo zachránit. Velké štěstí měl i český řidič kamionu.

Desítky pozůstalých po obětech dorazily na pietní akci, která se koná v místě někdejšího mostu. Její součástí je mše u prvního z nových pilířů, kterou slouží janovský arcibiskup Angelo Bagnasco. Připomínky se účastní i prezident Sergio Mattarella, premiér Giuseppe Conte nebo guvernér Ligurie Giovanni Toti. V 11:36 se rozezněly sirény a město se následně ponořilo do minuty ticha. 

Někteří lidé, kterým pád mostu poznamenal život, naopak chtějí připomínkové akce záměrně ignorovat. „I s rodinou pojedu pryč. Snažím se vést normální život. To trauma nikdy nezmizí, ale musím s ním žít,“ citovala agentura APA devětadvacetiletého Gianluku Ardiniho, který byl jedním z těch, které záchranáři loni dokázali vytáhnout z trosek živé.

Jiní zase touží hlavně po tom dozvědět se, kdo nese za pád mostu vinu. Státní zastupitelství v souvislosti s neštěstím vyšetřuje dvacet lidí a někdejšího provozovatele mostu, společnost Autostrade per l'Italia. Zatím však nedospělo k žádnému závěru.

Most se hýbal už tři roky před tragédií, zjistila NASA

Další otázky se vynořily minulý týden poté, co italská média zveřejnila výsledky studie z dílny amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ten na základě porovnání satelitních snímků došel k závěru, že most se hýbal už v roce 2015. Několik měsíců před zřícením byla navíc deformace stavby už poměrně výrazná.

Demolici starého mostu se po dlouhých měsících podařilo téměř dokončit letos v létě. „Tragédie je něco negativního, ale my jsme se rozhodli vzít ji jako příležitost, aby Janov po této fázi vypadal lépe,“ řekl starosta Janova Marco Bucci agentuře ANSA. Od června dohlíží jako zvláštní komisař na stavbu nového mostu, který vzniká podle návrhu slavného architekta a janovského rodáka Renza Piana.

Torzo janovského mostu padlo k zemi. Demolici vysílala italská televize živě (zdroj: ČT24)
  • Zavěšený betonový most byl postaven v letech 1963 až 1967, v roce 2016 prošel částečnou rekonstrukcí. Vedl přes nákupní centra, továrny, obytné domy, železniční trať do Milána a také přes řeku Polcevera.
  • Byl dlouhý 1102 metrů (pro srovnání: Nuselský most v Praze měří 485 metrů), úroveň vozovky se nacházela ve výšce 45 metrů. Měl tři železobetonové pilíře o výšce 90 metrů s maximálním rozpětím 210 metrů.
  • Místní mu přezdívali Brooklynský most. Byl důležitou spojnicí mezi severními regiony Itálie a ligurskými plážemi pod Janovem, dálnice A10 se posléze stáčí na západ na francouzské pobřeží.