Virus zika se přenáší i transfuzí krve, nákaza se poprvé objevila u těhotné Evropanky

Virus zika se přenáží i transfuzí krve, oznámila Brazílie. Ministři zdravotnictví zemí Jižní Ameriky už potvrdili, že zika souvisí se zakrněním mozků novorozenců. Florida se mezitím připravuje na nejhorší – v několika okresech byl vyhlášen stav nouze. Španělsko mezitím potvrdilo nákazu virem zika u těhotné ženy, která přijela z Kolumbie. Jde o první případ nákazy u těhotné ženy v Evropě.

Brazílie potvrdila případ nákazy virem zika transfúzí krve. Dosud se o tomto způsobu přenosu pouze spekulovalo. Například USA ale preventivně minulý týden zakázaly dárcovství krve pro lidi, kteří byli virem zika nakaženi. Také Brazílie tento týden vydala nařízení pro zdravotnická zařízení neodebírat krev lidem nakaženým virem zika dříve než po 30 dnech.

Zdravotnické úřady města Campinas v brazilském státě Sao Paulo ve čtvrtek potvrdily, že pacient léčený v jejich nemocnici loni v dubnu se nakazil virem zika po opakovaných transfúzích krve. Nakonec zemřel, ale ne kvůli nákaze, nýbrž na střelná zranění kvůli nimž byl hospitalizován.

Zdravotníci dostanou větší pravomoci

Virus zika a mikrocefalie, tedy vývojová porucha, která předčasně ukončuje růst mozku lidského plodu, spolu podle odborníků skutečně souvisejí. „Naši výzkumníci a vědci kategoricky a nezpochybnitelně uvedli, že existuje pozitivní korelace mezi epidemií mikrocefalie, se kterou se Brazílie potýká, a epidemií viru zika,“ konstatoval brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Castro. 

Jihoameričtí politici se také shodli na dalším postupu proti nakažlivé nemoci. „Na základě získaných zkušeností upravíme strategii pro nemoc dengue a další podobné viry – to bude hlavním opatřením vůči regionální epidemii. Zároveň posílíme roli zdravotníků, aby mohli koordinovat boj proti epidemii, a abychom zajistili celonárodní působnost takové akce,“ podotkl uruguayský ministr zdravotnictví Jorge Baso.

Podle kolumbijského ministra zdravotnictví je nutné zjistit, proč se v jeho zemi navzdory rozšíření viru zika neobjevují případy mikrocefalie, jako je tomu právě v Brazílii. Ta už hlásí čtyři tisíce podezření na poškození mozku dětí.

Boj s virem zika
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Opatření se chystají i na severní části amerického kontinentu. Guvernér Floridy Rick Scott už vyhlásil ve čtyřech okresech stav zdravotní nouze. Tamní úřady dosud zaznamenaly devět nakažených. Zřejmě se infikovali v zahraničí. „Musíme zajistit, aby byla Florida připravená. Víme, že musíme být připraveni na nejhorší, i když doufáme v to nejlepší,“ poznamenal Scott.

Varování už zaznívá i z evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO). Její ředitelka očekává, že virus by se mohl v Evropě začít přenášet s příchodem teplejších měsíců. „Organizujeme výzkumné projekty, snažíme se pochopit, jak se může virus přenášet, za jakých podmínek se přenáší a kterými dalšími způsoby kromě infikovaného hmyzu. Na tyto otázky zatím nemáme odpovědi,“ uvedl mluvčí WHO.

Proti viru, který přenáší komáři druhu Aedes aegypti, zatím neexistuje účinná vakcína ani lék, i proto počty nemocných rychle rostou. Američtí lékaři navíc potvrdili první přenos ziky pohlavním stykem u pacienta v Dallasu.

Španělsko potvrdilo nákazu virem zika u těhotné ženy, která přijela z Kolumbie. Jak napsal deník El Mundo, jde o první případ nákazy tímto virem u těhotné ženy v Evropě. Ve Španělsku je podle listu již více případů nákazy virem zika, ale tento je prý nejzávažnější.

Ziku by mohl přenášet i jiný druh komára

Profesor Frederic Bartumeus navíc britskému Telegraphu řekl, že si dokáže představit, že by mohl nakazit statisíce Španělů zdejší komár tygrovaný (Aedes albopictus).

„Jsem si jistý, že tento komár může přenášet ziku, ale zatím jsme nezjistili, jak úspěšné by v Evropě šíření viru bylo,“ podotkl expert s odkazem na studii z roku 2007 z Gabonu, která prokázala, že by komár tygrovaný mohl ziku přenášet. Jeho slova potvrzují i britští vědci.

Příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní. Symptomy se ale projeví zhruba jen u jednoho z pěti nakažených.

Indická biotechnologická firma ve středu oznámila, že už přes rok pracuje na dvou možných látkách, které by virus dokázaly zneškodnit.