VIDEO: Loď s turisty na Havaji prorazila „lávová bomba“, zranila 23 lidí

Celkem 23 lidí utrpělo zranění při adrenalinové plavbě na Havaji. Loď totiž zasáhl úlomek zvaný „lávová bomba“ vyvržený ze sopky Kilauea. Ta se v květnu probudila k životu. Od té doby se z živlu stala i turistická atrakce.

Lávový úlomek, takzvaný vulkanoklast, vyletěl v blízkosti lodě z vody, kam žhavá láva ze sopky vtéká. Úlomek dopadl na střechu plavidla, kterou se prorazil až k místům na sezení.

Video, které se rychle šíří na internetu, ukazuje, jak se úžas turistů rychle mění ve zděšení doprovázené křikem. V nemocnici skončili celkem čtyři lidé, jedna žena při incidentu utrpěla zlomeninu nohy, ostatní hlavně popáleniny.

Loď se následně vlastními silami dostala do přístavu, uvádí BBC. Podle úřadů provozuje plavidlo Lava Ocean Tours, která si účtuje za plavbu s výhledem na živel 250 dolarů na osobu.

„Jakmile jste to spatřili, nebyl už čas utéct. Nejhorší na tom bylo, že jste na malé lodi, nemáte kam jít. Máte jen šest metrů a všichni se snaží ukrýt na stejném místě,“ popsal děsivý zážitek pro BBC jeden ze svědků Will Bryan. Následně podle něj vypukl chaos – kapitán se sice snažil pasažéry uklidnit, to se ale moc nedařilo.

Loď nedodržela bezpečnostní předpisy, tvrdí cestující

Někteří cestující hlásili havajským úřadům, že loď se nacházela mimo bezpečnou zónu stanovenou pobřežní stráží. Plavidla se nesmí pohybovat méně než 300 metrů od místa, kde se láva vlévá do oceánu a vznikají tak nebezpečné toxické výpary.

Proražená střecha lodi na Havaji
Zdroj: AP/ČTK

Sopka na největším havajském ostrově Havaj se probudila začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Vulkán až dosud zničil přes 120 domů.

Sopka vysoká 1200 metrů je jednou z nejaktivnějších na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech láva z této sopky zničila na dvě stě domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.