Většině Francouzů by nevadilo mučení podezřelých z terorismu

V důsledku hrozby atentátů je nyní většina Francouzů pro mučení osob, které jsou podezřelé z teroristické činnosti. Ještě v roce 2000 připouštěla možnost podobných tvrdých metod jen třetina obyvatel Francie. Ve své výroční zprávě to uvedla nevládní křesťanská organizace na ochranu lidských práv ACAT se sídlem v Paříži.

Na 54 procent oslovených Francouzů pokládá podle ankety ACAT za odůvodněné, aby policista při výslechu například dával elektrické šoky člověku, který je podezřelý z plánování či provedení bombového útoku. Téměř 20 procent respondentů přitom uvedlo, že by byli s to v některých výjimečných případech podezřelé sami mučit.

„Tušili jsme, že mučení se v kontextu sílícího terorismu stává přijatelnějším pro stále více lidí, ale neuvědomili jsme si, že tento vývoj je tak dramatický,“ řekl médiím představitel ACAT, která bojuje za zákaz mučení ve světě, Jean-Etienne de Linares. Spolu s tímto jevem podle něj ve Francii také sílí „válečnická rétorika“, a naopak klesá kritika států, které používají mučení.

Je velmi znepokojující, že více než třetina Francouzů si myslí, že zvláštní okolnosti mohou ospravedlnit mučení. Ještě děsivější je skutečnost, že víc než polovina dotázaných schvaluje použití mučení v případě možného bombového útoku.
Jean-Etienne de Linares

Mučení užitečné informace nepřinese, upozorňuje organizace

Organizace je přesvědčená, že mučení při výsleších neumožňuje získat věrohodné informace. „Mučení je velmi užitečné pro autoritativní režimy, které chtějí zastrašovat své oponenty. Umlčet, nikoli přimět k mluvení. Mučení je ohromně účinné, jakmile se nejedná o získání informací, ale o rozdrcení jakéhokoli náznaku vzpoury,“ dodal Jean-Etienne de Linares.

Větší smířlivost Francouzů vůči mučení podezřelých z terorismu se ukázala poté, co veřejnost šokovaly krvavé útoky džihádistů v Paříži loni v lednu a listopadu. Od konce roku 2015 platí ve Francii výjimečný stav a bezpečnostní síly zadržely a vyslýchaly od té doby desítky podezřelých. Úřady se netají obavou, že zemi hrozí další teroristické útoky.