Velitel polských pozemních sil rezignoval, na kritice armády ale trvá

Varšava - Polskem otřásá spor o úroveň výbavy jeho jednotek v Afghánistánu. Kvůli konfliktu s vedením ministerstva obrany složil funkci velitel pozemních sil Waldemar Skrzypczak. Generál si v listu Dziennik stěžoval na špatné vybavení polských jednotek v Afghánistánu, kde tento měsíc při střetu s povstalci zahynul jeden polský voják a čtyři další byli zraněni. Vyšetřování naznačilo, že se jim nedostalo potřebné podpory kvůli nedostatečnému vyzbrojení kontingentu.

Skrzypczak přiznal, že udělal chybu, když na téma špatného vybavení vojsk hovořil v době, kdy z Afghánistánu do vlasti převáželi tělo padlého polského vojáka. „Proto jsem se kvůli rozruchu, který vyvolala má kritika, rozhodl odstoupit,“ uvedl. Na svém tvrzení, že polské ozbrojené síly jsou špatně vybavené, ale trvá. „Kdyby armáda měla bezpilotní letouny a dobře vybavené helikoptéry, mohl Daniel Ambroziński ještě žít,“ řekl Skrzypczak.

Waldemar Skrzypczak:

Úředníci, kteří rozhodují o výzbroji armády, znají frontu leda tak z filmu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Skrzypczak v pondělí prohlásil, že polské jednotky nasazené v Afghánistánu jsou nedostatečně vyzbrojené a trpí nedostatkem potřebného materiálu, za což je odpovědná vláda. Uvedl dále, že již tři roky se tento stav pokouší změnit, ale vláda premiéra Donalda Tuska jeho požadavky odmítá, ať už jde o bezpilotní letadla, modernější vrtulníky nebo jakékoliv další materiální zabezpečení. „Prosíme o zbraně, ale všechno se utopí v byrokratických procedurách,“ posteskl si Skrzypczak a dodal, že o výzbroji armády rozhodují úředníci, kteří „frontu znají leda z filmu“. Ministr obrany Bogdan Klich řekl, že Skrypczak ho nikdy o problémech s vybavením polských vojáků v Afghánistánu neinformoval.

V Afghánistánu v rámci mezinárodních sil NATO slouží 2000 příslušníků polské armády, podle Miroslava Karase se jich tam celkem už vystřídalo kolem deseti tisíc. Vláda původně zvažovala, že by kontingent rozšířila, ale premiér Donald Tusk minulý týden řekl, že „je potřeba více vybavení, ne více vojáků“. Od roku 2002 přišlo v Afghánistánu o život deset polských vojáků.