Brusel - Vědci nemají důkazy, že by potraviny z geneticky modifikovaných produktů měly nějaké škodlivé dopady na lidské zdraví. Vyplývá to ze studie Společného výzkumného střediska (JRC), tedy poradního vědeckého orgánu Evropské komise.
Vědci:nejsou důkazy, že geneticky modifikované jídlo škodí zdraví
Studie, jejíž závěry by měly být oficiálně prezentovány v příštím týdnu, je podle posledního vydání listu European Voice v tomto směru ve shodě se zjištěními Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Stanovisko JRC si před časem vyžádali europoslanci. Řada z nich se dosud bránila tomu, aby se pravidla o geneticky modifikovaných plodinách nějak zmírnila. Je tak možné, že závěry studie by mohly nyní posloužit jako argument pro ty hlasy, které volají po uvolnění režimu schvalování produktů z geneticky modifikovaných plodin.
Experti ve studii ale také připouští, že jen velmi málo je toho známo o možných dlouhodobých zdravotních dopadech jakéhokoli jídla a že nic takového, jako „nulové riziko“ neexistuje.
Jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která je v EU pěstována ke komerčním účelům, je přes řadu žádostí o povolení nyní pouze kukuřice. Zmiňovaný list nicméně současně napsal, že řada potravin, které jsou běžně dostupné na pultech evropských supermarketů, v sobě obsahuje geneticky modifikované mikroorganizmy.
Zdraví není jediným hlediskem, které se v souvislosti s geneticky modifikovanými plodinami probírá. Jde také o možný vliv a negativní dopady na životní prostředí, na což opakovaně upozorňují ekologové.