V USA popravili dva vrahy

New York - V amerických státech Mississippi a Texas byli v noci na dnešek popraveni smrtící injekcí dva odsouzenci. V mississippské věznici v Parchmanu to byl Dale Leo Bishop za podíl na vraždě z roku 1998 spáchané kladivem, v Texasu čtyřicetiletý Derrick Sonnier, odsouzený za vraždu své sousedky a jejího dvouletého syna, kterou spáchal v roce 1991.

Bishop do poslední chvíle doufal ve zmírnění trestu, ale jeho žádosti byly zamítnuty. Jeho obhájci nicméně tvrdí, že měl být smrti ušetřen, protože se k účasti na vraždě přiznal, ale nebyl to on, kdo zabitému muži zasadil smrtící rány.

Sonnier už do cely smrti šel před sedmi týdny, ale poprava byla odložena poté, co právní zástupci vznesli dotaz ohledně legálnosti poprav smrtící injekcí. Tyto námitky byly zamítnuty a Sonnier byl popraven. Stal se tak třetím popraveným v Texasu od začátku letošního roku a třináctým v rámci USA.

Texas obnovil trest smrti v roce 1982 a od té doby tu bylo popraveno 408 odsouzených. V letošním roce tu má být vykonáno dalších 13 poprav včetně šesti během příštího měsíce.