V souvislosti se smrtí Kim Čong-nama zatkli ženu s vietnamským pasem

Zpravodajka ČT: Podle tajných služeb byl Kim Čong-nam otráven (zdroj: ČT24)

Kvůli smrti bratra severokorejského vůdce zatkli na letišti v Kuala Lumpuru ženu s vietnamským pasem. Podle BBC o tom informovala malajsijská státní zpravodajská agentura, která původně mluvila o tom, že žena měla cestovní doklad z Barmy. Uvedla také, že pátrá po několika dalších podezřelých. Kim Čong-nam na letišti v pondělí zkolaboval a během převozu do nemocnice zemřel. Jihokorejská vláda věří, že byl otráven, čeká se ale stále na výsledky pitvy.

V souvislosti s vyšetřováním smrti Kim Čong-nama, který žil řadu let v čínském Macau, byla ráno v Kuala Lumpuru na terminálu pro nízkorozpočtové lety zatčena jako podezřelá žena s vietnamským pasem. „Žena byla identifikována podle záznamu z bezpečnostní kamery a v době zatčení byla sama,“ uvedla malajsijská policie v prohlášení.

Jihokorejský premiér kvůli případu svolal radu národní bezpečnosti. Situace je podle něj vážná a pokud se prokáže, že skutečně šlo o vraždu na objednávku, potvrdí to, jak „krutý a nelidský“ je režim Kim Čong-una. 

Podezření podporuje i fakt, že se severokorejští agenti Kim Čong-nama pokusili zavraždit už v minulosti, dodala zpravodajka ČT v jihovýchodní Asii Barbora Šámalová. „Jeden zadržený agent se přiznal, že v roce 2012 měl za úkol srazit ho autem. Spekuluje se, že se to nepovedlo, protože byl pod ochranou Číny, na jejímž území žil i s rodinou,“ uvedla.

Vláda v Soulu také vyzvala severokorejské uprchlíky po celém světě, aby dbali na svou bezpečnost. Podle Šámalové Soul vychází ze způsobu, jakým agenti KLDR operují. „Je známý fakt, že v zahraničí pátrají po severokorejských uprchlících, není výjimkou, že se je pokoušejí unést nebo zlikvidovat, a znalci KLDR se shodují, že je prakticky nemožné, aby byl Kim Čong-nam zavražděn bez souhlasu svého mladšího bratra,“ vysvětlila. 

Podle informací agentury Reuters, která se odvolává na tři nejmenované zdroje, se severokorejští činitelé z velvyslanectví v Kuala Lumpuru pokoušeli celé hodiny přesvědčit malajsijské úřady, aby neprováděly pitvu těla Kim Čong-nama. Malajsie tento požadavek odmítla. Zatím ještě nepadlo rozhodnutí o tom, zda bude tělo vydáno do KLDR.

Jihokorejské tajné služby jsou přesvědčeny, že Kim Čong-nam byl otráven. Mluví se o několika způsobech – buď vrazi použili jehlu, nebo sprej, nebo mu k obličeji přitiskli látku napuštěnou chemikálií.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v jihovýchodní Asii

Kim Čong-nam byl na letišti v Kuala Lumpuru zřejmě napaden, když se chystal odletět do Macaa, kde žil. Malajsijský policista Fadzil Ahmat agentuře Reuters řekl, že Kim Čong-nam v pondělí dopoledne čekal na letišti na odlet, když k němu kdosi přistoupil zezadu a chytil ho za hlavu. Kim následně pocítil závratě, takže vyhledal lékařskou pomoc. Při převozu do nemocnice pak zemřel. 

Malajsijská policie potvrdila, že mrtvý je nevlastní bratr severokorejského diktátora. Měl u sebe pas na jméno Kim Čchol s datem narození, podle něhož by mu mělo být 46 let. Policie rovněž uvedla, že podle videonahrávky z letištní kamery se na útoku podílela žena. Severokorejská média se o útoku doposud nezmínila. 

Spíš nepříjemnost než hrozba

Kim Čong-nam, který měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče, byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Veřejně také kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

V Pchjongjangu byl ale považován spíš za nepříjemnost než za existenciální hrozbu pro severokorejský režim, napsala agentura AP. Kim Čong-nam již dříve prohlásil, že je proti dynastické vládě své rodiny v KLDR, a opakovaně dal najevo, že nestojí o vedení země. Žil v dobrovolném exilu v Macau, údajně pod čínskou ochranou.