V rekordních vedrech pomáhají Indii "poslové vody". Vlaky s cisternami

V Indii dál panují úmorná vedra. V řadě oblastí se teploty vyšplhaly až k padesáti stupňům Celsia. Sucho a vedro ohrožují už na 330 milionů lidí. Úlevu má Indii přinést až letní monzun, na ten si však bude muset vyprahlá země ještě minimálně měsíc počkat. Vláda proto do nejpostiženějších oblastí posílá speciální vlaky přezdívané „poslové vody“.

Na žádný vlak nečekají obyvatelé indické provincie Latur tak netrpělivě. V padesáti cisternách jim přiváží tu nejvzácnější tekutinu – vodu. Každý den doveze devět souprav dva a půl milionu litrů. Gumovými hadicemi se nejdřív přečerpají do úpravny vody. Teprve odtud se postupně rozvážejí po městech a vesnicích. Fronty na vodu stojí lidé s vědry i dlouhé hodiny.

Indie čelí katastrofálnímu vedru
Zdroj: Reuters

Sucho zasáhlo desítky milionů lidí ve třinácti státech Indie. Nejvíc postižený je vnitrozemský pás na západě státu Maháráštra. Zoufalá situace je právě v provincii Latur. Tři čtvrtiny obyvatel žijí na venkově a jejich existence závisí na úrodě. Půda je ale na prach vyschlá.

Poslední naději upírali k podzemním pramenům, ale ve většině vrtaných studní není už ani kapka.

Horizont ČT24: Poslové vody zachraňují Indy trpící vedrem a suchem (zdroj: ČT24)

„Vyschly i všechny studně hluboké pět set metrů. Hladina podzemní vody klesla natolik, že už se k ní nedostaneme,“ říká starosta jedné z obcí provincie Latur Nana Berde.

Lidé trpí v ohromných vedrech žízní, voda je jen na příděl. Na dar z nebes si ale musí ještě nejmíň měsíc počkat. Déšť přinesou až první letní monzuny. Do té doby zůstávají jedinou záchranou poslové vody.