V prvním kole tuniských prezidentských voleb zabodoval outsider, nezávislý kandidát Kaís Saíd

První kolo tuniských prezidentských voleb podle odhadů společnosti Sigma Conseil vyhrál politický outsider a nezávislý kandidát Kaís Saíd, jako druhý se umístil vězněný mediální magnát Nabíl Karúí. Současný premiér Júsuf Šáhid se podle společnosti nedostal mezi čtyři nejúspěšnější kandidáty. O prezidentský post v nedělních volbách usilovalo celkem 26 kandidátů, z toho dvě ženy. Informovala o tom agentura AP.

Profesor ústavního práva Saíd, který je bez stranické příslušnosti, podle společnosti Sigma Conseil získal 19,5 procenta hlasů, Karúí 15,5 procenta. Na třetím místě s 11 procenty hlasů je podle odhadů kandidát umírněné islamistické Strany obnovy Abdal Fattáh Múrú.

Výsledky se očekávají v úterý. Pokud žádný kandidát nezíská více než 50 procent hlasů, mělo by se uskutečnit druhé kolo. Podle volební komise byla účast v letošních volbách 45,02 procenta, zhruba o 20 procent méně než v roce 2014.

Volby se v Tunisku konají předčasně kvůli červencovému úmrtí dosavadního dvaadevadesátiletého prezidenta Kaída Sibsího. Prezident, jehož mandát je pětiletý, dohlíží podle ústavy na obranu země, zahraniční politiku a národní bezpečnost.