V Německu a Británii proběhly razie kvůli Alžířanům pomáhajícím islamistům

V Německu a Velké Británii proběhly koordinované razie, jejichž cílem bylo získat důkazy proti dvěma lidem obviněným z pomoci islámským teroristům. Dvojice bratrů původem z Alžíru podle vyšetřovatelů několik let organizovala lékařskou a potravinovou pomoc pro někdejší radikální hnutí An-Nusra (nyní Fronta dobytí Sýrie).

Přesná místa policejních zásahů nebyla zveřejněna, podle médií se ale zásahy konají na několika místech nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Pokud jde o Británii, tamní policie nesdělila žádné informace.

Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger obviněné označil za alžírské bratry ve věku 32 a 39 let s tím, že mladší z mužů je znám jako salafistický radikál. „Nyní jde o to najít a zajistit důkazy o tom, kam peníze mířily,“ dodal Jäger.

Obviněná dvojice podle vyšetřovatelů pořádala sbírky a sháněla lékařské přístroje, léky či potraviny, vše pak odesílala do Sýrie radikálům pod krytím humanitárních konvojů. Dodávky se uskutečňovaly přes spolek Medicína bez hranic a jeho nástupnickou organizaci Medicína se srdcem, uvedlo státní zastupitelství v německém Karlsruhe.

Oba spolky, které byly vytvořeny v Německu, německé bezpečnostní složky hodnotí jako salafistické a německé státní zastupitelství je označilo za teroristická uskupení.