Už 22 milionů Američanů odvolilo. Zájem o korespondenční a předčasné hlasování je enormní

Události: Velký zájem Američanů o volby (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech je enormní zájem o korespondenční a předčasné hlasování ve volbách. Ty proběhnou 3. listopadu, do pátku už ale odevzdalo svůj hlas přes 22 milionů Američanů. Pro srovnání,  v roce 2016 odvolilo ve stejné době šest milionů lidí. Otevírání obálek a započítávání hlasů můžou zabrat i několik dní, a je tak pravděpodobné, že vítěz nebude vyhlášen během volební noci.

Vše je jednou poprvé. Gwen už volila prezidenta mnohokrát. Tentokrát ale vůbec poprvé odevzdá hlas korespondenčně. Bojí se koronaviru, a proto se rozhodla do volební místnosti nevyrazit osobně.

„Nechci stát v řadě a podstupovat riziko, které není nutné. Je to poprvé, co jsem to udělala. Bývá to zábava stát v řadě se sousedy, které jsem delší dobu neviděla. Bude mi to chybět, ale tohle je bezpečnější,“ říká tato volička v hlavním městě Washingtonu.

Samospráva v hlavním městě poslala hlasovací lístky automaticky všem zaregistrovaným voličům. Stejně postupuje i devět států (Kalifornie, Havaj, Washington, Oregon, Nevada, Utah, Colorado, New Jersey a Vermont). V pěti státech (Indiana, Louisiana, Texas, Mississippi a Tennessee) musí volič pro hlasování poštou uvést vážný důvod, například nemoc. Ve zbylých 36 státech si voliči mohou korespondenční hlasovací lístky vyžádat bez udání důvodu.

V některých státech musí být započítány také všechny korespondenční hlasy odeslané v samotný den voleb. Pošta se obává ohromného náporu zásilek a varuje, že se doručovací lhůta může prodloužit i o dny.

Prezident Donald Trump dlouhodobě kritizuje státy, které automaticky posílají korespondenční hlasy všem registrovaným voličům. Seznamy nejsou aktualizované a lístky přichází na jména zemřelých nebo na adresy, odkud se lidé odstěhovali. Podle prezidenta opoziční demokraté podvádějí a sami za lidi hlasují.

„Jediná možnost, jak by nám vítězství v těchto volbách mohli sebrat, je zmanipulovat hlasování. My tyto volby vyhrajeme. My v nich zvítězíme,“ řekl Trump. 

Před čtyřmi lety hlasovaly v předtermínu čtyři miliony Američanů. V některých státech se volební místnosti otevírají i 45 dní před 3. listopadem. Letos se hned začaly tvořit fronty. Kvůli zpochybňování korespondenčního hlasování prezidentem raději lidé vyrazili volit osobně.

Rozhodne regulérnost voleb soud?

„Letos to možná bude velká výzva volit poštou, proto jsem se rozhodl přijít hlasovat osobně v předčasném termínu, abych měl jistotu, že se můj hlas započítá,“ řekl Warner, volič ve Virginii. 

Ve Spojených státech je možné hlasovat korespondenčně už od občanské války. Hlasoval tak i sám Donald Trump. Podvody jsou podle úřadů výjimečné. Prezident ale tvrdí, že opozice chystá masivní falšování, a pohrozil, že regulérnost voleb napadne u Nejvyššího soudu.