USA čekají na verdikt o svatbách homosexuálů, jejich podpora roste

Washington - Nejvyšší soud USA čeká jedna z nejspornějších bitev posledních let. Soudci budou rozhodovat o tom, zda povolit osobám stejného pohlaví uzavírání svateb. Nyní to kromě hlavního města umožňuje pouze devět z padesáti států. V posledních hodinách zesílila kampaň stoupenců této možnosti i na nejvyšší úrovni.

Homosexuálům se dostává podpory z různých stran. Ke své orientaci se přihlásil slavný moderátor CNN Anderson Cooper, zájmy homosexuálů začal teprve nedávno hájit jejich dlouholetý odpůrce, republikánský senátor Rob Portman. „Došel jsem k přesvědčení, že pokud jsou dva lidé připraveni přijmout doživotní závazek milovat a starat se o druhého, vláda by jim neměla odpírat příležitost vzít se,“ napsal v novinách. Stalo se tak poté, co se mu jeho syn svěřil, že je gay.

Názor změnila i bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Práva gayů jsou lidská práva,“ nechala se na propagačním videu slyšet někdejší uchazečka o Bílý dům. Ke stejnému obratu přesvědčila i svého manžela Billa. Ten byl přitom v čele administrativy, která prosazovala jen svazek ženy a muže.

Počet tolerantních Američanů stoupá

Téměř polovina Američanů stále s legálními svazky osob stejného pohlaví nesouhlasí. Tito lidé mají oporu například u republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. „Můj názor založený na mém dětství a víře je ten, že manželství tvoří muž a žena,“ prohlásil nedávno. Opozice má pevné základy, i tak ale počet tolerantních podle posledních průzkumů stoupá.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

„Není tomu tak dávno, co si v USA nesměli běloši vzít černocha. A my jsme se od té doby posunuli. Jsem přesvědčena, že jakýkoli dva dospělí lidé, kteří se milují a jsou schopni se svobodně rozhodnout, by měli mít možnost vstoupit do vzájemného závazku,“ tvrdí reverendka Bonnie Bergerová. Ona sama homosexuály ve Washingtonu, kde to tamní zákony povolují, pravidelně při církevních obřadech oddává.

Reverendka Bonnie Bergerová (vpravo)
Zdroj: ČT24

Životní příběh této ženy je přitom ukázkou, jak jsou současné Spojené státy rozmanité a tolerantní. Paní Bergerová, původem židovka, totiž žije s katolickou partnerkou, rovněž reverendkou, která je rozvedenou matkou čtyř dětí. Rozdíly ve svých vírách neřeší, stejně jako by podle nich jednotlivé státy neměly řešit pohlaví snoubenců.