Ukrajinský prezident nehodlá v případu Tymošenkové ustoupit

Davos - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes označil za největší problém země dohodu o nákupu plynu s Ruskem z roku 2009. Bývalá ukrajinská premiérka Julije Tymošenková se kvůli tomu, že se pod ní podepsala, dostala do vězení. Janukovyč dal dnes na Světovém ekonomickém fóru v Davosu najevo, že v tomto případu nehodlá ustoupit. A to i za cenu rostoucích obav, že by se tím mohla poškodit ekonomika jeho země a její vztahy s Evropskou unií.

Tymošenková, velký rival současného prezidenta, si odpykává sedmiletý trest vězení za překročení pravomocí. Dopustila se ho podle soudu tím, že v roce 2009 podepsala údajně pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu s Ruskem o nákupu plynu. Sama Tymošenková je přesvědčena, že ji do vězení dostal Janukovyč, aby jí znemožnil konkurovat mu ve volbách. Západ odsuzuje její případ jako politicky motivovaný.   

Odsouzení Tymošenkové považuje EU za velké dilema

Janukovyč přijel na ekonomické fórum do Davosu, aby přilákal zahraniční investory do své země, ale jeho výroky na adresu Tymošenkové nijak nezmírnily obavy z podnikání na Ukrajině. Ukrajina „nemůže doufat v zahraniční investice, pokud se v zemi neuplatňuje právo“, řekl podle agentury AP švédský ministr zahraničí Carl Bild. Dodal, že velká spolupráce mezi Ukrajinou a EU bude na mrtvém bodě, dokud bude Tymošenková ve vězení. 

EU kvůli případu Tymošenkové zastavila i proces sbližování s Kyjevem. Odsouzení bývalé ukrajinské premiérky představuje pro Evropskou unii velké dilema. Někteří experti jsou tohoto názoru, že unie by neměla být partnerem vlády, která posílá opoziční předáky za mříže. Jiní soudí, že pokud bude sedmadvacítka Ukrajinu přehlížet, vrátí ji to zpět pod vliv Ruska, protože Kyjev má zájem o levnější plyn od Moskvy. 

Janukovyč udělal z členství Ukrajiny v EU svoji hlavní prioritu, ale dnes v Davosu nedal najevo, že by byl ochoten v případu Tymošenkové ustoupit. Navíc byla proti Tymošenkové zahájena i další trestní stíhání. „Ještě nebyly plně vyšetřeny trestné činy, na nichž se podíleli lidé, kteří byli tak či onak ve spojení s Tymošenkovou,“ upozornil Janukovyč a dodal, že tyto případy půjdou brzo před soud. Janukovyč se postavil chladně ke snahám přijmout změny v trestním zákoníku, které by umožnily bývalou premiérku osvobodit. „Závisí to na parlamentu,“ řekl na adresu zákonodárného sboru, který ovládají jeho stoupenci.