Trumpův poradce pro koronavirus Atlas rezignoval. Epidemiolog Fauci varuje před další vlnou

Zvláštní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro koronavirus Scott Atlas rezignoval. S odvoláním na zdroj v Bílém domě o tom informovaly agentury Reuters a AP. Atlas se během svého čtyřměsíčního působení v roli Trumpova poradce názorově střetával s dalšími členy krizového štábu v čele s epidemiologem Anthonym Faucim. Ten varuje před novou vlnou nákaz, která by podle něj mohla přijít o vánočních svátcích. USA už nyní hlásí rekordní počty hospitalizovaných a některé státy varují, že se nemocnice dostávají na hranici svých kapacit.

Trumpův poradce Atlas svou rezignaci oznámil prezidentovi v dopise. „Píšu, abych rezignoval na svou pozici zvláštního poradce prezidenta Spojených států,“ citovala z dopisu stanice FoxNews, která o něm jako první informovala. Bílý dům dosud záležitost nekomentoval.

Lékař se specializací na neuroradiologii čelil ostré kritice odborníků na veřejné zdraví včetně předního amerického epidemiologa Fauciho, podle nějž Trumpovi předával údajně zavádějící či nepravdivé informace o pandemii covidu-19. Fauci prohlásil, že má s Atlasem „opravdové problémy“, protože podle něj mluví o něčem, čemu nerozumí.

Atlas veřejně vyjádřil pochyby o přínosu nošení roušek, vyhlašování uzávěr označil za „epickou chybu“ a podepsal rovněž deklaraci, podle níž by se měl virus nechat volně šířit v mladší a zdravější části populace a chránit by se měli jen starší a zranitelnější Američané.

Začátkem listopadu se Atlas veřejně omluvil za to, že poskytl rozhovor ruským státem podporované stanici RT. Tehdy uvedl, že si nebyl vědom, že americké úřady RT registrují jako činitele zahraniční vlády.

Fauci varuje před vánoční vlnou

Koronavirová krize v USA se nadále zhoršuje. Za poslední den zaznamenaly téměř 158 tisíc nově nakažených a dalších 1172 úmrtí, píše web stanice CNN. Celkově se v USA od začátku epidemie koronavirus potvrdil u více než 13 milionů lidí a s covidem-19 tam zemřelo přes 266 tisíc pacientů.

Už v první třetině listopadu dosáhly USA jako první země na světě hranice deseti milionů nakažených, což tehdy agentura Reuters komentovala jako vzdemutí třetí vlny nákazy. Před další vlnou nyní varuje i odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Fauci, a to v souvislosti se svátkem Díkůvzdání, který byl v USA minulý týden a kvůli němuž miliony Američanů cestovaly za svými příbuznými.

Fauci v neděli apeloval na ty, kteří o svátku cestovali a ocitli se v prostředí, kde není jasné, zda tam byl někdo nakažený, aby zahájili karanténu a nechali se otestovat. Zabrání to podle něj „dalšímu šíření a růstu nových případů“. Stejně apelovala v úterý i koordinátorka Bílého domu pro koronavirus Deborah Birxová.

Fauci také řekl, že nehodlá nikoho strašit, ale vzhledem k nadcházejícímu chladnému počasí se dá očekávat nový růst případů před Vánocemi a oslavami Nového roku. „Za dva, tři týdny můžeme být svědky nové vlny koronaviru, která se připojí k té nynější,“ řekl v rozhovoru se stanicí ABC.

V souvislosti se svátkem Díkůvzdání zaznamenaly USA v neděli nejvytíženější den v letecké dopravě od poloviny března. Na cestu letadlem se během jednoho dne vydal víc než milion Američanů. Za celé odobí kolem svátku Díkůvzdání zaznamenala Transportation Security Administration, která monitoruje bezpečnost leteckého provozu, téměž 9,5 milionu cestujících. Další miliony lidí cestují mimo jiné autem.

USA hlásí zatím nejvíc hospitalizovaných

V pondělí hlásí země třetí den po sobě rekordní počet hospitalizovaných. V nemocnicích je nyní s covidem-19 více než devadesát šest tisíc lidí, uvedla CNN na svém webu. Podle ní je nejvíc hospitalizovaných ve státech Texas, Kalifornie, Illinois, Ohio a Pennsylvánie.

Představitelé mnohých států proto varují před přetížením nemocnic. Kalifornský guvernér Gavin Newsom prohlásil, že pokud bude současný ternd nárůstu nakažených pokračovat, mohly by se JIP v tamních nemocnicích dostat o Štědrém dnu na 112 procent svých kapacit.

Ve státě Rhode Island informovaly úřady občany v SMS zprávě, že nemocnice už jsou na hraně svých kapacit a že by obyvatelé měli redukovat přímé kontakty s jinými lidmi, aby se nákaza zbrzdila. Stát už také připravil dvě polní nemocnice. V Západní Virginii odkládají některé neakutní operace.

New York: Omezení i znovuotevřené školy

V New Yorku, který byl na jaře epicentrem koronavirové epidemie ve Spojených státech, sice počet nakažených také stoupá, ale na rozdíl od jiných amerických států je tam nízká pozitivita testů – pohybuje se kolem tří procent. V Idahu, Jižní Dakotě nebo Iowě je to až 40 procent.

Ve městě opět platí relativně přísné restrikce. Bary a restaurace nesmí mít otevřeno po 22:00, v domácnostech se nesmí scházet více než deset lidí a na veřejných místech platí povinnost nosit roušku.

Od příštího týdne se ale obnoví prezenční výuka v základních školách, které ve městě zavřely zhruba před čtrnácti dny. Přijít budou moci žáci, jejichž rodiče dají souhlas k tomu, že dítě bude každý týden testováno na koronavirus. Sedmého prosince se obnoví provoz i v mateřských školách a o tři dny později pak ve zvláštních.