Američané slaví Díkůvzdání ve stínu koronaviru. Lékaři se obávají nárůstu počtu nakažených

Události: Díkůvzdání v USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy slaví Den díkůvzdání. Svátek s tradičními rodinnými návštěvami však lékaři kvůli hrozbě masivního šíření koronaviru dopředu označili za nejrizikovější událost roku. V amerických nemocnicích totiž v současnosti leží 90 tisíc lidí s covidem-19 a jen za středu tamní úřady nahlásily téměř 2300 obětí nemoci. Epidemiologové se proto obávají, co přinesou následující týdny.

Zatímco dříve haly amerických letišť zůstávaly prázdné, nyní jimi opět procházejí cestující. Většina z nich přitom míří za rodinou, aby strávili svátky v kruhu svých blízkých. Období těsně před Díkůvzdáním patřilo na letištích k jedněm z nejrušnějších v celém roce. Letos tomu bylo jinak.

Až 61 procent Američanů podle posledních průzkumů změnilo své plány na Díkůvzdání a letos rodinné oslavy oželí. I tak se lékaři obávají skokového nárůstu počtu nových případů po velkých rodinných oslavách. Už teď je situace v zemi špatná. Testy v posledních sedmi dnech ukázaly průměrně 172 tisíc nových případů.

Kromě lékařů k porušení tradice vyzval Američany i nově zvolený americký prezident Joe Biden, který letos poprvé plánuje strávit sváteční den bez široké rodiny. „Jill a já budeme doma v Delaware jen s dcerou a zetěm. Zbytek rodiny bude také slavit v malých skupinách,“ prohlásil.

USA chtějí proočkovat 20 milionů lidí do konce roku

Americké úřady přitom slibují, že během několika týdnů začnou s očkováním, které podle nich pandemii zastaví. Prvních dvacet milionů lidí z rizikových skupin má vakcínu dostat do konce roku. „Zhruba v dubnu a květnu se dostaneme do fáze, kdy bude možné začít očkovat většinové obyvatelstvo. Pokud půjde vše podle plánu, celé to začne už v prosinci,“ tvrdí ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci.

Tradice je ale mnohdy silnější. Rodiny se před společným setkáním nechávají testovat a na odběrových místech vznikají dlouhé fronty.

Kolony aut jsou ale i před výdejními místy potravinových bank. Miliony lidí jsou stále bez práce nebo mají nižší příjmy než před pandemií. Dobročinné organizace rozdají každý den jídlo desetitisícům rodin, které jsou na jejich pomoci zcela závislé.

Testování na koronavirus v Milwaukee
Zdroj: Reuters/Bing Guan

Koronavirová pandemie změnila letošní podobu Black Friday

Časovanou bombou pro šíření nemoci může být také americká oslava konzumu – obří slevová akce Black Friday, která tradičně zahajuje předvánoční nákupy. Obchodníkům přitom zajišťuje zisky, jimiž dohánějí celoroční ztráty.

Start tradiční americké nákupní horečky bude nicméně kvůli pandemii letos trochu jiný. Mnozí lidé totiž mají strach z nákazy a některá obchodní centra na černý pátek otevřou později, stejné zůstávají asi jen poutače na masivní slevy. Hned vedle jsou novinky, a to upozornění na protikoronavirová opatření.

Prodejci také dbají na bezpečí zákazníků i personálu. „Úklid, dezinfekce rukou, roušky a žádáme o rozestupy,“ tvrdí manažer jedné z amerických prodejen Jesus Garcia. Obchody zároveň označují rozestupy mezi zákazníky nebo omezují počty klientů v prodejně.

Horizont ČT24: Black Friday a koronavirus (zdroj: ČT24)

Internetové a zasílatelské firmy, jako je Amazon, podle dosavadního průběhu nicméně soudí, že do Vánoc překonají rekordy. „Letos na internetu nakupuje mnohem více zákazníků. Typicky jsou pro nás černý pátek a kybernetické pondělí jedněmi z nejrušnějších období. Očekáváme, že to letos bude ještě větší,“ řekla mluvčí Amazonu Kate Scarpaová.

Některá nákupní centra lákají na začátku předvánoční sezony zákazníky do svých prodejen ještě jednou novinkou – testem na covid-19 zdarma.

Bilance obětí v USA se přibližuje rekordním hodnotám z dubna

Středeční bilance obětí byla stejně jako ta úterní nejvyšší od 6. května a znamená další přiblížení k rekordním hodnotám z dubna. Americká média podotýkají, že smrtí nyní končí výrazně menší podíl případů nákazy než na jaře. Šíření koronaviru v zemi v posledních týdnech nabíralo na obrátkách takovým způsobem, že nárůst hospitalizací i fatálních případů covidu-19 byl nevyhnutelný.

Hospitalizace jsou na novém maximu v podobě 89 959 nemocných. „V některých oblastech budeme svědky přetížení systému zdravotní péče,“ prohlásil tento týden šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield.

Křivka zachycující vývoj statistiky infekcí od víkendu nesměřuje tak strmě vzhůru jako v minulých týdnech, růst se ale nezastavil. Na rozdíl od předchozích vln epidemie v USA se ta aktuální týká prakticky celého území, karanténní opatření se ale výrazně liší stát od státu.