Trump zrušil kvůli shutdownu cestu Pelosiové i ministrů. Podle médií tím oddaluje řešení krize

Události ČT: Trumpovy spory s Pelosiovou vygradovaly (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump na poslední chvíli zrušil zahraniční cestu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové do Evropy. Zdůvodňuje to přetrvávající rozpočtovou krizí. Ze stejného důvodu následně zrušil i cestu delegace USA na Světové ekonomické fórum, jejíž součástí měli být ministři financí a zahraničí. Podle amerických médií oddálila tato prezidentova rozhodnutí možnost kompromisu ve sporu o blokování vládních financí. Krize nastala poté, co prezident odmítl schválit peníze pro federální úřady, protože Kongres nevyčlenil prostředky na zeď na hranici s Mexikem.

Předsedkyně dolní komory amerického Kongresu, demokratka Nancy Pelosiová, se chystala do Egypta, Afghánistánu a Bruselu, kde se měla už v pátek sejít s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou. Podle Trumpa by ale Pelosiová měla zůstat ve Washingtonu a vyjednávat řešení rozpočtové krize.

Agentura Reuters píše, že cesta předsedkyně sněmovny byla držena v tajnosti, a to z bezpečnostních důvodů. Pelosiová se prý chystala v Afghánistánu navštívit americké jednotky, také měla obdržet informace týkající se národní bezpečnosti.

„Vzhledem ke krizi vás musím s lítostí informovat, že vaše cesta do Bruselu, Egypta a Afghánistánu byla odložena. Tuto sedmidenní exkurzi můžeme do programu znovu zařadit, až bude krize za námi,“ napsal Trump Pelosiové. 

Trump ve čtvrtek zablokoval odlet zvláštního letounu, jímž měla kongresová delegace v čele s Pelosiovou odletět. Podle amerických médií přišlo Trumpovo rozhodnutí jako blesk z čistého nebe, poslanci už seděli v autobusu na cestě k letecké základně Andrews u Washingtonu, odkud měl letoun startovat. Zprávu prý přijali jako opaření.

Později ve čtvrtek přišla z Bílého domu informace o tom, že Trump zrušil cestu americké vládní delegace na Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu, jejíž součástí měl být ministr financí Steven Mnuchin a zahraničí Mike Pompeo. Do Švýcarska měl původně odletět sám Trump, účast ale kvůli rozpočtové krizi už dříve odvolal.

Trump zrušil lety zákonodárců vládními letadly, první dáma však prezidentský letoun využila

Do Bruselu a do Afghánistánu měla kongresová delegace letět vládním letadlem ministerstva obrany, o jehož užívání rozhoduje Bílý dům. Aby cestu zablokoval sám prezident, je podle agentury Reuters krajně neobvyklé. Kongresmani nemají možnost prezidentovo rozhodnutí zvrátit, delegace má nicméně možnost vydat se na cestu běžnou komerční linkou. Návštěvu Afghánistánu by ale zřejmě musela vynechat.

List The New York Times dnes cituje kalifornského demokratického poslance Adama Schiffa, podle něhož Kongres nedovolí prezidentovi, aby mluvil do jeho cestovních plánů. „Jsme rovnocennou součástí řízení státu,“ řekl poslanec a dodal, že šéf Bílého domu si zřejmě neuvědomuje novou situaci, kdy demokraté po listopadových volbách ovládají Sněmovnu reprezentantů.

Bílý dům se podle televize Fox News rozhodl zastavit veškeré lety poslanců a senátorů vládními letadly, dokud nebude rozpočtová krize vyřešena. Další média poznamenávají, že krátce poté, co toto rozhodnutí padlo, z letecké základny Andrews odstartovalo prezidentské letadlo s první dámou Melanií Trumpovou. Později přistálo na Floridě nedaleko Trumpova letoviska Mar-a-Lago.

Jde o pomstu Pelosiové, tvrdí činitelé Bílého domu

Trump se o důvodech svých posledních rozhodnutí nezmínil, podle činitelů Bílého domu jde ale o pomstu za středeční výzvu Pelosiové, aby Trump odložil svou zprávu o stavu unie, kterou má v Kongresu přednést 29. ledna. Prezident sám do Kongresu přijít nemůže, musí v souladu s protokolem vyčkat pozvání obou komor. Dolní komoru, Sněmovnu reprezentantů, řídí právě Pelosiová.

Je to úplně bezprecedentní věc, v posledních 40 letech se nestalo, že by prezident nepřednášel zprávu o stavu unie v Kongresu, je to tradice. Ze strany Pelosiové šlo o politický úder. Ona to zdůvodňovala bezpečnostními ohledy a je sice pravda, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a prezidentova ochranka spadají do režimu shutdownu. Ale jsou samozřejmě dál ve službě a pracují, byť bez platu, takže to byla jen záminka.
Daniel Anýž
redaktor Aktuálně.cz

Podle americké ústavy je hlava státu povinna členy Kongresu se stavem unie pravidelně seznamovat. Kdy a kde se to má stát, základní zákon nestanoví. Prezident tak má podle amerických médií možnost přednést svou zprávu jinde, například z oválné pracovny Bílého domu. Jak se prezident zachová, nebylo zatím oznámeno.

„Politická přestřelka mezi Trumpem a Pelosiovou ukazuje, jak se vládní rozpočtová krize změnila ve vyhrocený souboj dvou politiků rozhodnutých zvítězit,“ napsala dnes agentura AP. Podle The New York Times „Trump pozoruhodně předvedl, jak se dokáže vytahovat na pozadí stále vyhrocenější krize kolem financování vlády“.

Státní zaměstnanci nechodí do práce nebo pracují zadarmo

Kvůli sporu prezidenta s demokratickými kongresmany o hraniční zeď se loni 22. prosince zastavilo financování části ministerstev a vládních agentur, protože administrativa nyní funguje v rozpočtovém provizoriu. Krize zasáhla asi 800 tisíc státních zaměstnanců, z nichž zhruba polovina nechodí do práce a zbytek pracuje zadarmo.

Ministerstvo zahraničí nicméně oznámilo, že od příštího týdne povolá zpět do práce většinu svých zaměstnanců v USA i mimo ně, protože ve svém rozpočtu našlo rezervy, z nichž je může zaplatit. Peníze ale stačí jen na nadcházející měsíc do 14. února. Resort poslal kvůli krizi na nucenou dovolenou dvě pětiny svých zaměstnanců v USA a pětinu v zahraničí, zbytek zatím pracuje bez mzdy.