Trump po víkendové střelbě navštívil Dayton i El Paso. „Nepolitikařte,“ vzkázal demokratům

Americký prezident Donald Trump navštívil Dayton v Ohiu, kde útočník o víkendu zastřelil devět lidí, i texaské El Paso, kde při podobném incidentu zahynulo dvaadvacet lidí. V obou městech se setkal se zdravotníky a záchranáři – a v obou městech se demonstrovalo proti jeho údajnému rasismu. Sám šéf Bílého domu mluví o tom, že politická konkurence události zneužívá ke štvavé kampani.

Na letišti v Daytonu přivítala prezidenta a jeho ženu Melanii skupina místních politiků včetně starostky Nan Whaleyové, která měla k Trumpově návštěvě výhrady a hrozila, že si je při uvítání nenechá pro sebe. 

Prezidentovi kritici tvrdí, že šéf Bílého domu svým konfrontačním slovníkem podněcuje rasovou nenávist a přispívá k rozdělení společnosti. Pobyt v Ohiu tak doprovázely i demonstrace stovek lidí s transparenty „Udělejte něco“ či „Spaste naše město“.

Před nemocnicí, kde prezident hovořil se zraněnými, se objevila i Trumpova nafukovací karikatura v podobě vzteklého batolete v plenách a s mobilem, která se stala symbolem odporu proti stylu Trumpova vládnutí. Hlasité projevy odporu proti prezidentově návštěvě jsou podle agentury AP velmi neobvyklým projevem hněvu a nepřátelství v době celonárodního zármutku.

Víkendové zabíjení

Trumpova návštěva Daytonu je reakcí na čin čtyřiadvacetiletého Connora Bettse, který o víkendu před jedním z místních barů zavraždil devět lidí včetně vlastní sestry. Policie jej po 30 sekundách zastřelila, nyní stále vyšetřuje, jaký motiv jej k činu vedl. V minulosti projevoval zájem o násilné ideologie.

Jen třináct hodin předtím pak v Texasu vraždil jedenadvacetiletý Patrick Crusius, který zastřelil 22 lidí. Jedním z možných motivů je, že Crusius zabíjel kvůli nenávisti k migrantům. Na sociálních sítích se totiž necelou půlhodinu před střelbou objevil nepodepsaný manifest, ve kterém se mluví o „hispánské invazi do Texasu“. Státní zástupce navrhl Crusiovi trest smrti.

Slova proti politikaření

Trump ještě před odletem do Daytonu tvrdě kritizoval opozici a politické aktivisty, kteří ho za propastné rozdělení Ameriky viní. Kritici podle něj věc politizují. „Tihle lidé stojí jenom o politický prospěch,“ řekl prezident novinářům a upozornil na údajně levicové smýšlení daytonského vraha Connora Bettse.

Po návštěvě Daytonu Trump kritizoval starostku města Nan Whaleyovou a senátora za stát Ohio Sherroda Browna, kteří podle něj jeho cestu nevykreslovali tak, jak proběhla. Označil je za velmi nečestné a vzkázal jim, že „dnes by neměli politikařit“. Oba zmínění přitom prezidentovo setkání s lidmi v Ohiu předtím hodnotili pozitivně, ačkoli zároveň vyjádřili výhrady vůči jeho politickému stylu.

„Myslím, že oběti a lidé, kteří na místě činu zasahovali, byli vděční, že prezident Spojených států přijel do Daytonu,“ řekla Whaleyová a Brown uvedl, že šéf Bílého domu se choval správně a že jeho vystupování bylo „utěšující“.

V reakci na Trumpovu kritiku pak demokratická starostka volila ostrá slova. „Je to zbabělec, který rád šikanuje, a to je v pořádku, pokud chce šikanovat mě a senátora Browna. (…) My to zvládneme, ale občané Daytonu si zaslouží činy,“ řekla v odkaze na zpřísnění pravidel pro nákup zbraní.

Prezident sdělil, že podporuje kontrolní prověrky kupujících při nákupu střelných zbraní. „Chystám se na to,“ poznamenal. Není ale stoupencem zákazu prodeje útočných pušek, protože prý v USA chybí politická vůle.

Nesouhlas i v El Pasu

V El Pasu se Trump setkal s několika oběťmi sobotního masakru a se zdravotnickým personálem, i tento pobyt ale doprovázely vášně a nechuť. Před nemocnicí i u místního improvizovaného památníku obětem střelby se shromáždili jak stoupenci, tak odpůrci americké hlavy státu a prezidentská kolona při průjezdu městem míjela i transparenty
s nápisem „rasisto, jdi domů“.

Demokratická zákonodárkyně, která v Kongresu reprezentuje El Paso, pak ještě před prezidentovým příjezdem uvedla, že se nechce s šéfem Bílého domu setkat. „Odmítám se připojit bez rozhovoru o bolesti, kterou Trumpova rasistická a nenávistná slova a činy způsobily naší komunitě a zemi,“ napsala Veronica Escobarová na Twitteru.

Escobarová není jediná, kdo dal najevo, že v El Pasu, kde převládá hispánské obyvatelstvo a kde část obětí masakru tvořili mexičtí občané, čeká Trumpa chladné přijetí. Místní rodák a uchazeč o demokratickou prezidentskou kandidaturu Beto O'Rourke prohlásil, že Trump pomohl vytvořit nenávist, která učinila sobotní tragédii možnou, a proto „tady pro něj není místo“.

Trump ve středu navštíví obě místa víkendových útoků (zdroj: ČT24)