Tisícovka horníků po bouři uvízla v jihoafrickém dole na zlato. Pod zemí strávili dvě noci

Kvůli výpadku elektřiny uvízlo ve středu v jihoafrickém dole na zlato skoro tisíc horníků. Zpátky na povrch se dostali až v pátek ráno. Přerušení dodávky elektřiny v dole Beatrix u  města Welkomu způsobila silná bouře, kvůli které v dole nefungovaly výtahy. Nefungovaly však ani záložní generátory, což vyvolalo vlnu kritiky.

Elektřinu se v dole podařilo obnovit v pátek ráno místního času . Podle mluvčího dolu se téměř tisíc lidí dostalo na povrch za necelé dvě hodiny. 

Nikdo z horníků nebyl vážně zraněný, několik z nich trpělo dehydratací a zvýšeným krevním tlakem. „Není to nic vážného,“ řekl mluvčí. „Byl to stres, větrání moc nefungovalo. Vedoucí k nám naštěstí dokázali dostat jídlo a vodu,“ řekl jeden ze zachráněných Mike Khonto.

Horníky ještě v pracovním oblečení odvážely z místa autobusy. Všichni museli projít zdravotní prohlídkou a také psychologickou podporou, která byla k dispozici i příbuzným. „Oddechli jsme si,“ přiznala jedna z žen, která čekala na svého strýce v autě.

Bezpečnost je na posledním místě, říká jeden z horníků

Důl, který leží asi 290 kilometrů jihozápadně od Johannesburgu, patří společnosti Sibanye Gold. Incident v JAR rychle vyvolal debatu o bezpečnosti dolů. „Dalo se tomu předejít, měli mít funkční generátory. Bezpečnost je to poslední, o co se starají. Zajímá je jedině, kolik se vytěží,“ řekl agentuře AFP jeden z horníků.

Hlavní odborová organizace Cosatu chce, aby se případ vyšetřil a aby byla důlní společnost pohnána k odpovědnosti za nedbalost. „Velké národní společnosti jako Sibanye, které by měly stát v čele vytváření kultury pracovní bezpečnosti, dělají pro zabránění takových nehod velmi málo,“ oznámil důlní odborový svaz NUM.

Společnost Sibanye Gold se hájí tím, že tentokrát šlo o velmi neobvyklou situaci, protože bouře poškodila také záložní generátory.

Jihoafrické doly na zlato patří k nejhlubším na světě a nehody se tam stávají často. V roce 2015 při nich přišlo o život 77 lidí. Loni v srpnu zemřelo v dole u Johannesburgu pod závalem pět horníků.