Thajskou vládu sestavila strana blízká rodině Šinavatrů. Expremiérovi král snížil trest

Thajsko má novou vládu, které předsedá jedenašedesátiletý realitní magnát Sríttcha Tchavisin nominovaný Stranou Thajců. Stal se i novým ministrem financí. Strana Thajců, která skončila v květnových volbách druhá, se na koalici dohodla i se subjekty podporovanými armádou, přestože to původně vylučovala. Hlavní vládní strana má blízko k rodině expremiéra Tchaksina Šinavatry, kterému po nedávném návratu do vlasti snížil král trest za zneužití moci a další zločiny. Šinavatra uvedl, že jeho návrat s novou vládou nesouvisí.

Zemi dosud vedl bývalý armádní generál Prajutch Čan-Oča, který se dostal k moci při vojenském převratu v roce 2014. V květnových volbách se nejvíce Thajců vyslovilo pro prodemokratickou stranou Budoucnost vpřed. Vítězné straně se ale vládu sestavit nepodařilo.

Minulý měsíc thajský parlament zvolil premiérem politického nováčka Sríttchu Tchavisina, jehož nominovala populistická Strana Thajců spojená s miliardářskou rodinou Šinavatrů. Tato strana v novém kabinetu podle agentury Reuters dostala vedení ministerstev obrany, dopravy, obchodu, zdravotnictví a zahraničí.

Největším koaličním partnerem Strany Thajců je Strana thajské hrdosti, která podle Reuters povede školství, vnitro či ministerstvo práce. Konzervativní a proarmádní strany dostaly ve vládě složené ze tří desítek ministrů na starost mimo jiné energetiku a životní prostředí.

Tchavisin hájí dohodu s armádou stavem ekonomiky

Sríttcha Tchavisin sice dříve slíbil, že se nespojí se stranami podporovanými armádou, která je dlouhodobým nepřítelem Strany Thajců. Později ale tuto koalici hájil s tím, že je nutné rychle začít pracovat na zlepšení ekonomiky, která se nyní potýká s problémy kvůli slabšímu exportu a nižším investicím. Centrální banka minulý měsíc uvedla, že celoroční prognóza ekonomického růstu o 3,6 procenta by mohla být snížena.

Nový thajský premiér slíbil, že na prvním jednání vlády se ministři budou zabývat životními náklady obyvatel a sníží ceny elektřiny a plynu. Rovněž uvedl, že pro podpoření cestovního ruchu uvolní vízová omezení pro občany Číny.

Expremiér dostal místo osmi let jen rok vězení

Sríttcha Tchavisin byl parlamentem zvolen premiérem v srpnu v den, kdy se do Thajska po patnácti letech vrátil expremiér Tchaksin Šinavatra a jeho sestra, expremiérka Jinglak Šinavatrová. Ti odešli do exilu, aby se vyhnuli trestům vězení za zneužití moci a korupci. Oba byli svrženi při vojenských převratech a obvinění označili za politicky motivovaná.

Šinavatra uvedl, že jeho návrat s hlasováním o novém premiérovi nijak nesouvisel. Souběh událostí však podle agentury AP vyvolal spekulace, že populistická Strana Thajců vybudovala nová spojenectví se starými nepřáteli v armádě a establishmentu a že jde o součást neveřejné dohody o bezpečném návratu expremiéra do země.

V pátek král Mahá Vatčirálongkón expremiérovi Šinavatrovi snížil osmiletý trest na jeden rok, což zdůvodnil jeho loajalitou k monarchii a také chatrným zdravím. Čtyřiasedmdesátiletý politik byl hned po nástupu do vězení převezen do nemocnice, protože si stěžoval na tlak na hrudi a další obtíže.