Su Ťij si vyslechla další obvinění. Žádá o setkání s právníky

Bývalá myanmarská premiérka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu obvinění z porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Po pondělním soudním jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference, to řekl její právník, s nímž se politička nemůže osobně setkat. Vojenská junta po puči kupí obvinění proti demokraticky zvoleným politikům.

O osobní setkání se svým právním týmem Su Ťij v pondělí u soudu opět požádala. Podle Reuters není jasné, jestli premiérka vůbec ví o protestech v ulicích a jejich krvavém potlačování. S právníky totiž může hovořit pouze přes video za přítomnosti stráží. „(O protestech) jsme nemluvili. Můžeme se bavit pouze o právních záležitostech,“ řekl agentuře advokát Min Min Soe.

Další soudní stání je plánováno na 26. dubna.

Su Ťij byla již dříve obviněna z porušení zákona o státním tajemství z koloniální éry, za což jí podle Reuters hrozí až čtrnáctiletý trest vězení, či z nelegálního držení přenosných rádií. Obviněním čelí i další představitelé bývalé vlády a Národní ligy pro demokracii (NLD), kterou Su Ťij vede.

Demonstranti v Myanmaru protestovali písněmi proti násilí (zdroj: EBU/Mogok Spring Revolution News)

NLD jasně zvítězila v loňských listopadových volbách, junta ale její výhru zpochybnila a 1. února provedla státní převrat. Od té doby se v Myanmaru prakticky denně konají demonstrace. Podle tamní Asociace na pomoc politickým vězňům při nich zemřelo již více než sedm set lidí, z čehož přes osmdesát zahynulo v pátek při protestech ve městě Pegu asi 70 kilometrů severovýchodně od Rangúnu.

Na sociálních sítích se objevily zprávy, že bezpečnostní síly v pondělí použily ostré náboje v severozápadním městě Tamu a rozehnaly demonstraci ve druhém největším barmském městě Mandalaj.