Student, kterého zapomněli v cele, chce odškodnění

San Diego - Student ze San Diega se domáhá odškodnění za to, že ho na protidrogovém oddělení pět dní drželi v temné cele. Měl přitom spoutané ruce a nedostal nic k jídlu ani k pití. Aby přežil, musel pít moč. Protidrogový úřad vydal prohlášení, ve kterém píše, že Daniel Chong zůstal v cele „nešťastnou náhodou“.

„Nešťastnou náhodou? Vždyť skoro umřel,“ říká na to ale Chongův právník. „Je to nevysvětlitelné,“ dodal. Podle něj musel Chong v malé cele bez oken zůstat pět dní, musel pít svou vlastní moč, aby přežil. Měl halucinace. Celou dobu strávil ve tmě, což ho nakonec tak zmátlo, že pomýšlel i na to, že se zabije. Federální agenti i okolní vězni přitom celých pět dní ignorovali jeho nářek a prosby o pomoc. 

Právník přitom nechápe, jak mohli agenti tak dlouho studenta nechat zavřeného. „Kdyby ho tam zapomněli přes víkend, ale nechápu, jak ho tam mohli nechat další tři pracovní dny,“ říká. Úřad se sice za incident omluvil, jeho šéf slíbil, že prověří pracovní postupy a zásady, které jeho pracovníci užívají. Jenže to Chongovi nestačí a agenty teď žaluje.

Studenta univerzity v San Diegu Daniela Chonga zatkli v sobotu 21. dubna při zátahu na distributory drog. Při akci protidrogové jednotky bylo v domě, kde se měla prodávat extáze, zatčeno celkem 9 lidí. Agenti přitom zadrželi 18 tisíc pilulek extáze, marihuanu, lékařské recepty a halucinogenní houbičky. Zabavili také několik zbraní. 

Chong se přiznal, že v domě byl, ovšem bránil se, že navštívil jen své kamarády. O výrobě a distribuci drog prý nic nevěděl. Agenti poslali za mříže spolu s Chongem dalších šest lidí. Jenže Chonga „náhodou zapomněli v cele“, píše se v prohlášení protidrogového úřadu. Vysvětlení, proč se tak stalo, ovšem úřad neposkytl. 

Když Chonga konečně propustili, strávil dva dny na jednotce intenzivní péče, selhávaly mu ledviny a byl dokonce v ohrožení života.