Španělskou královskou rodinu zasáhla korupční aféra

Madrid - Zeť španělského krále Juana Carlose II. čelí obvinění z finanční zpronevěry, když vedl nevládní organizaci pro rozvoj sportu a turistiky. Přes soukromé firmy a daňové ráje měl vyvést statisíce eur. Španělský král zbavil zetě úřední funkce a oznámil, že informace o rozpočtu královského dvora budou nyní veřejnosti přístupné.

Inaki Urdangarin, manžel dcery krále Juana Carlose a královny Sofie, je vyšetřován kvůli údajnému zneužití veřejných peněz, které byly předány neziskovému institutu Noos, jemuž Urdangarin předsedal na Mallorce.

Oficiální internetové stránky španělské královské rodiny proto začnou zveřejňovat výdaje ještě před koncem roku. Finanční odborníci mezitím zkoumají, kde by rodina mohla uplatnit úsporná opatření. Řekl to mluvčí královské rodiny.

Španělská královská rodina dostává ročně 8,4 milionu eur na pokrytí osobních nákladů, personální a oficiální akce. Cestování a náklady na bezpečnost jsou odděleny.

Urdangarin bude muset oficiální akce vynechat

Urdangarin se veřejně omluvil a vyjádřil rozpaky nad tím, jak jeho právní problémy poškodily pověst královské rodiny. Ta prohlásila, že se Urdangarin nebude po neurčitou dobu objevovat na oficiálních akcích. Bývalý profesionální házenkář v současné době žije ve Washingtonu se svou ženou a čtyřmi dětmi.

Královská rodina
Zdroj: ČT24

Třiasedmdesátiletý Juan Carlos II. je široce respektován po celém Španělsku kvůli úspěšnému přechodu k demokracii, o nějž se zasazoval. Španělsku před tím vládl několik desetiletí diktátor Francisco Franco.