Soud rozhodl o ďábelském bostonském mafiánovi: Vinen z 31 zločinů

Boston (USA) – Doživotí hrozí bývalému šéfovi mocné bostonské mafie Jamesi Bulgerovi, kterého dnes soud uznal vinným z 31 zločinů včetně vražd, vydírání, spiknutí za účelem vraždy, distribuce drog a praní špinavých peněz. Dnes 83letý Bulger, který stál v čele obávané irské zločinecké organizace v 70. a 80. letech, se kdysi dostal do desítky nejhledanějších zločinců USA, kde figuroval spolu s Usámou bin Ládinem. Verdikt dnes Bulger vyslechl bez mrknutí oka.

James „Whitey“ Bulger, který by podle obžaloby mohl sloužit jako prototyp všech gangsterů, byl podezřelý ze spáchání devatenácti vražd a z jedenácti z nich byl nakonec usvědčen. Žaloba tvrdí, že zločiny páchal pod maskou informátora Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Osobně škrtil, mrzačil a střílel všechny, koho pokládal za potenciální soupeře, policejní informátory či prostě nepohodlné svědky, stojí v soudních spisech. Jeho gang vydělával těžké peníze na kokainu i jiných drogách. Právě kvůli „ochraně“ těchto obchodů byl v letech 1975 až 1990 informátorem FBI. Na útěku před spravedlností dokázal prožít celých 16 let, než ho před dvěma lety dopadli v Kalifornii.

Před Bulgerem se třásli i ti nejotrlejší zločinci. Mnozí svědci odmítli k soudu přijít, a řada obvinění tak skončila ve složce Neprokázáno. Vypovídat nechtěl ani sám Bulger – celý proces byl podle něj podvod.

Carmen Ortizová, státní návladní:
„Dnes je den, o kterém si mnozí v tomto městě mysleli, že nikdy nenastane. James Bulger je uznán vinným ze zločinů svého vražedného gangu.“

J.W. Carney, obhájce:
„Už když ho zatkli, tak věděl, že ve vězení zemře, anebo že dostane smrtící injekci. Ten proces nikdy nebyl o tom, jestli se ze soudní síně dostane svobodný.“

Kevin Weeks, bývalý Bulgerův spolupracovník:
"Myslím, že po nocích nespí a přemýšlí o těch, které měl zabít a nezabil."

Gangsterův životní příběh dlouhá desetiletí fascinoval obyvatele Bostonu. Zatímco „Whitey“ se už v mládí vydal na dráhu profesionálního zločince a bezohledného vraha, jeho mladší bratr William se stal politikem a dotáhl to až na předsedu Senátu státu Massachusetts. Kvůli kontaktům se svým gangsterským bratrem, které neoznámil policii, musel nakonec z vysokých úřadů rezignovat.