Sojuz dorazil k ISS, střídání stráží začíná

Moskva – Kosmická loď Sojuz TMA-10M se úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Vstoupila na ni tříčlenná posádka, která tak doplnila stávající mezinárodní trojici astronautů. Během půlročního pobytu ji mimo jiné čeká výstup do otevřeného kosmu s olympijskou pochodní - půjde o součást štafety před zimními hrami v Soči.

Na palubě Sojuzu přicestoval ke stanici příští velitel ISS, ruský veterán Oleg Kotov, který se vydal do vesmíru už potřetí. Spolu s ním přinesla kosmická loď i nováčky Sergeje Rjazanského z Ruska a Michaela Hopkinse z USA. Na oběžné dráze je přivítali Rus Fjodor Jurčichin, který je do Kotovova příletu velitelem ISS, Američanka Karen Nybergová a Ital Luca Parmitano.

  • Šlo o již třetí pilotovaný let ve zkráceném režimu, který umožňuje přistát na ISS do šesti hodin po startu místo dřívějších dvou dnů. Poprvé byla tato zkrácená cesta s posádkou vyzkoušena letos v březnu.

Kotov, Rjazanskij a Hopkins měli krátce po vstupu na stanici možnost promluvit si při videorozhovoru se svými rodinami na kosmodromu Bajkonur, s nimiž se rozloučili před necelými devíti hodinami. Kotov, Rjazanskij a Hopkins zůstanou v ISS až do března příštího roku. Jurčichin, Nybergová a Parmitano, kteří jsou v kosmu od května, mají návrat na Zem naplánován na 11. listopadu.

V rámci šestiměsíčního pobytu na oběžné dráze čeká v listopadu Kotova a Rjazanského výstup do otevřeného kosmu s olympijskou pochodní jako součásti štafety s olympijským ohněm před zimními hrami, které se budou konat příští rok v únoru v ruském Soči. Pochodeň, jež má na stanici dorazit až v listopadu, ale nebude z bezpečnostních důvodů zapálená.

Kvůli nerušenému příletu nové posádky bylo rozhodnuto odsunout přinejmenším na sobotu přistání nákladní lodi Cygnus soukromé společnosti Orbital Sciences. Druhý komerční „vesmírný kamion“ se měl s ISS původně spojit už v neděli, ale kvůli softwarové chybě se tak nestalo.

Podle ruské televize byl startu přítomen i francouzský herec Gérard Depardieu, který v lednu dostal ruské občanství. Na Bajkonuru prý ironicky poznamenal, že se nemohl stát kosmonautem, protože je příliš „impozantní“.