Slovenská vláda v krizi. Národovci vypověděli koaliční smlouvu

Události k politické krizi na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovenská národná strana (SNS) vypověděla koaliční smlouvu. Podle serveru Sme to ale neznamená pád vlády: pokud by o něj SNS usilovala, musela by se pokusit prosadit nedůvěru kabinetu. Podle agentury SITA ale SNS jednostranně koaliční smlouvu vypovědět nemůže. Dohoda stanovuje, že zrušení smlouvy musí být písemné a stvrzené podpisem všech koaličních stran. Slovenský premiér Fico svolal na úterý dopoledne koaliční radu.

 „Tímto způsobem vypovídám koaliční smlouvu podepsanou 1. září 2016 mezi stranami Smer, SNS a Most-Híd,“ napsal předseda slovenských národovců Andrej Danko. O svém kroku nikoho ze svých partnerů předem neinformoval. Vypovězení smlouvy oznámila šéfka komunikačního oddělení strany Zuzana Čižmáriková.

„Jako důvod uvádím naprostou nezbytnost přenastavení pravidel v koalici, novou úpravu poměrů a vztahů a stanovení absolutně nových priorit, které se budou promítat v rámci procesu sestavení nového rozpočtu s cílem obnovy důvěry mezi koaličními partnery, jakož i důvěry veřejnosti ke koalici,“ stojí dále v jeho prohlášení.

Svým koaličním partnerům zároveň navrhl bilaterální, resp. mnohostranná jednání s vedením Slovenské národné strany o možnosti sestavení nové koaliční smlouvy.

Ve vládě jsou kromě SNS také nejsilnější z koaličních partnerů Smer-sociálna demokracia premiéra Roberta Fica a strana Most-Híd Bély Bugára. Totéž – tedy písemný záznam a podpisy – platí i pro jakékoli případné změny, doplňky nebo dodatky ke smlouvě. 

Fico podle mluvčí Beatrice Szabóové od Danka očekává, že koaličním partnerům na radě vysvětlí „absurdní krok Slovenské národní strany, který nevnáší do společnosti klid a stabilitu“. Szabóovou citoval server aktuality.sk. Sám Fico se zatím k situaci nevyjádřil.

Také předsednictvo třetí a nejmenší koaliční strany Most-Híd očekává, že Danko se v úterý dostaví na koaliční radu, svůj krok vysvětlí a přijde s konkrétním návrhem řešení. „My jsme spolehlivý partner. To, co jsme podepsali v koaliční smlouvě, to pro nás i nadále platí,“ řekl na tiskové konferenci předseda strany Béla Bugár.

Konflikt v koalici panuje kvůli ministrovi školství

V koalici je konflikt kvůli ministerstvu školství. „Před několika dny média a opozice upozornily na údajně netransparentní přerozdělování eurofondů na vědu a výzkum na ministerstvu školství s tím, že například některé firmy, které se o ně hlásí, jsou soukromé a nemají v oboru žádnou zkušenost a také, že v komisích, které o penězích rozhodují, nesedí odborníci, ale lidé často blízcí Slovenské národné straně (SNS) a ministru Petru Plavčanovi, který resort za SNS vede,“ uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Opozice Plavčana už před několika dny vyzvala k rezignaci a požádala rovněž SNS, aby se resortu vzdala. Plavčan v srpnu uvedl, že o rezignaci neuvažuje. Evropskou komisi však požádal, aby proces přerozdělování peněz z eurofondů prošetřila.

Podle poslance ze strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislava Gröhlinga ministerstvo peníze na vědu a výzkum rozdělilo netransparentně a v rozporu s pravidly. Gröhling se přitom odvolával i na reportáž slovenské televize Markíza, v níž jeden z neúspěšných uchazečů o příspěvky tvrdí, že člen komise požadoval dvacetiprocentní provizi ze sedmimilionové dotace.

SaS oznámila, že pokud bude výsledkem současných událostí rozpad vlády, pak je připravena na předčasné volby. Předčasné volby nevyloučil ani místopředseda SNS Jaroslav Paška.

Opoziční politik Boris Kollár se domnívá, že by události mohly být jenom pokusem vyvolat nátlak na Fica. „Možná, že (Danko) Ficovi pouze pohrozil vypovězením koaliční smlouvy, a já si osobně myslím, že tak by to mohlo být, jelikož něco takového může udělat jenom blázen,“ řekl Kollár podle serveru Pravda.

Slovenský politolog Ján Baránek zmínil čtyři možné scénáře, které mohou nastat. Mohla by být podepsána nová koaliční dohoda, do které budou začleněny body požadované SNS. Dále je možná vláda s tichou podporu SNS; pokus o sestavení nové vlády v případě, že by koalice opravdu zanikla, a konečně předčasné volby.

Koaliční strany nyní mají ve 150členném parlamentu osm desítek mandátů, z toho SNS patnáct. Jejich preference jsou v posledních měsících podle Sme stabilní. SNS se drží kolem deseti procent.