Skvělý a odvážný kluk, vzpomínají na zavražděného novináře spoluvězni

Paříž – Neobyčejný kluk a spoluvězeň do nepohody s velkou odvahou, který neměl štěstí. Tak na zavražděného amerického reportéra Jamese Foleyho vzpomínají francouzští novináři Didier Francois a Nicolas Henin, kteří byli stejně jako on uneseni a drženi jako rukojmí v Sýrii. To ovšem přiznali teprve dnes – poté, co extremisté z organizace Islamský stát (IS) zveřejnili video, na němž je Foley sťat maskovaným mužem.

„Nikdy jsem o tom nepromluvil veřejně, protože únosci nám před odjezdem vyhrožovali, že se pomstí zbývajícím rukojmím,“ vysvětluje mlčení Francois, který byl zadržován s Foleym od svého únosu v říjnu 2013 až do svého propuštění letos v dubnu. V rozhovoru pro AFP a Europe 1 Francois zdůraznil, že Foley byl velmi odvážný a zkušený novinář. „Byl to neobyčejný kluk (…), opravdu skvělý spoluvězeň do nepohody, velmi pevný. (…) Byl to někdo, kdo se nikdy úplně nepodřídil únoscům. Myslel nesmírně na kolektiv během celého zadržování, a to zejména s žádostmi o jídlo pro všechny,“ řekl. Foleyho smrt byla „hrozný šok, a to zejména pro jeho rodinu“, řekl Francois. Dodal, že devět měsíců byl vězněn spolu se Stevem Sotloffem, dalším americkým novinářem drženým jako rukojmí. Islámský stát pohrozil, že zabije i Sotloffa, pokud budou USA pokračovat v leteckých útocích v Iráku.

„Byl to kluk s velkou odvahou, který neměl štěstí,“ řekl o Foleym Nicolas Henin v rozhovoru pro francouzský časopis L'Express. Podle něj únosci zacházeli s Foleym nejtvrději jednak proto, že to byl Američan, a jednak proto, že při prohlídce jeho přenosného počítače zjistili, že jeho bratr slouží u amerického letectva. „Stal se obětním beránkem věznitelů. Dali mu pěkně zabrat, ale on odolával,“ dodal.

Čtyři francouzští novináři se dostali na svobodu letos v dubnu. Společně s Francoisem a Heninem ještě Edouard Elias a Pierre Torres. Podle německého týdeníku Focus zaplatila Francie za jejich propuštění 18 milionů dolarů, Paříž toto tvrzení kategoricky popřela.

Americký list The New York Times v červenci napsal, že evropské země za svoje občany výkupné vyplácejí. Odmítají to pouze USA a Británie. Někteří občané těchto zemí se dostali na svobodu buď díky vojenské operaci, anebo proto, že sami dokázali uprchnout.

James Foley zhruba čtvrt roku před svým zmizením
Zdroj: Facebook/Nicole Tung

Foleyho vraždu, kterou západní politikové v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou ostře odsoudili, spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem. Incident proto začal vyšetřovat i protiteroristický útvar britské policie. Francie vyzývá ke svolání konference o společném postupu proti IS. Po zveřejnění videa podniklo americké letectvo 14 dalších úderů na cíle v oblasti přehrady u severoiráckého Mosulu.

Foley, který byl unesen 22. listopadu 2012 v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. Video s názvem Vzkaz Americe bylo zveřejněno na sociálních sítích. Jejich správci vzhledem k brutálnímu obsahu začali téměř ihned přístup k nahrávce blokovat. Jde o první případ, kdy IS takto veřejně zavraždil amerického občana. Foley na Blízkém východě působil pět let.

„Vyzývám své přátele, rodinu a blízké, aby povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě. Moje poselství pro moje milované rodiče: Zachraňte mi zbytek důstojnosti a nepřijímejte žádnou skromnou náhradu za mou smrt od stejných lidí, kteří ve skutečnosti zasadili poslední hřebík do mé rakve,“ řekl muž krátce před svou smrtí. Také dodal, že by si přál nebýt Američanem. Podle západních médií svá slova pronesl bezpochyby pod nátlakem.

Barack Obama:

„Foleyho život je v přímém kontrastu s jeho vrahy. Tím mám na mysli IS. Drancují města a vesnice a zbaběle zabíjejí nevinné a neozbrojené civilisty. Unášejí ženy a děti, vystavují je násilí, znásilňování i otroctví. Zabíjejí muslimy, sunnity i šiíty, po tisících. Útočí na křesťany a náboženské menšiny. Vyhánějí je z domovů, zabíjejí - pokaždé, když můžou. A to jen proto, že praktikují odlišné náboženství. Prohlašují, že chtějí spáchat genocidu proti původním národům. IS nemluví za žádné náboženství, jeho oběťmi jsou ve většině případů muslimové. Žádná víra neříká lidem, aby zabíjeli nevinné. Žádný bůh by nedovolil to, co udělali včera a co dělají každý den. IS nemá žádnou ideologii, která by lidstvu přinášela nějaké hodnoty. Jejich ideologie zkrachovala. Mohou sobecky tvrdit, že vedou válku se Spojenými státy a Západem. Faktem ale je, že terorizují svoje sousedy a nenabízejí jim nic víc než nekončící otroctví a prázdné ideje.“

Novinářům je nejhůř v Sýrii

Organizace Reportéři bez hranic už loni ve své zprávě o práci novinářů v Sýrii varovala před hrozbou teroru ze strany ozbrojenců z Islámského státu. Právě Sýrie je považována za nejnebezpečnější zemi pro novináře - letos jich tu zabili už 10, od začátku protestů proti režimu Bašára Asada v březnu 2011 zde zahynulo 39 novinářů a více než stovka mediálních pracovníků. Právě Sýrie patří podle Reportérů bez hranic k zemím, kde jsou jedny z nejhorších podmínek ke svobodnému informování. Na žebříčku 179 států zaujímá 176. místo, hůře na tom je už jen Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea. Česká republika si mírně pohoršila, když klesla z loňského čtrnáctého na šestnácté místo. V čele žebříčku je potřetí za sebou Finsko.

Podle statistik Reportérů bez hranic bylo letos na světě zabito 44 novinářů (z toho nejvíce právě v Sýrii), osm mediálních pracovníků a 12 občanských žurnalistů. Ve vězení je 178 novinářů, 11 mediálních pracovníků a 190 občanských žurnalistů.

Mapa svobody tisku podle Reportérů bez hranic
Zdroj: ČT24/rsf.org