Skoro 80 mrtvých při důlním neštěstí na Ukrajině

Kyjev - Nejméně 80 mrtvých si vyžádal nedělní výbuch metanu v uhelném dole u Doněcku na východě Ukrajiny. Osud dalších 20 havířů zůstává stále neznámý. Nejnovější bilanci neštěstí oznámila dnes ukrajinská vláda. Z jejích údajů vyplývá, že množství zachráněných mezi pohřešovanými je zřejmě minimální.

Rozhněvaným ženám a matkám horníků, marně čekajícím před dolem od nedělního rána na zprávy o osudu svých blízkých, došla trpělivost a vtrhly do kanceláře ředitele dolu, kde od zasedající státní komise požadovaly zveřejnění seznamu mrtvých, pohřešovaných a zraněných. Z tragédie obviňovaly vedení dolu, jehož předsedou je jeden z ukrajinských poslanců.

„Žádáme přinejmenším nějaké informace!“ křičela podle agentury Reuters padesátnice Olga. „Čekáme déle než 24 hodin a dočkaly jsme se akorát slibů. Nikdo nám nic neřekl.“

Záchranáři nadále pokračují v pátrání po pohřešovaných a doufají, že někteří z nich mohli uniknout. „Situace se zhoršuje,“ řekl novinářům vicepremiér Andrij Kljujev, který na místě vede vládní vyšetřovací komisi. „Záchranné práce pokračují, stále jsou šance na záchranu. Uhasíme-li plameny, dokončíme celou věc ještě dnes,“ dodal.

Avšak podle odborů jsou jen nepatrné vyhlídky, že nezvěstní horníci přežili výbuch ve více než kilometrové hloubce. Záchrannou operaci také komplikují četné závaly a požáry.

V nemocnicích je nyní 28 horníků, z nichž jeden i po operaci zůstává ve vážném stavu.

Neštěstí je považováno za jedno z nejhorších v postsovětském období Ukrajiny. Dosud největší důlní tragédie se stala v Luhansku, kde v březnu 2000 zahynulo 82 horníků. Nynější katastrofa tuto bilanci podle všeho překoná.

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 v nich zahynulo více než 4700 havířů.

V Doněcku dnes začal třídenní smutek, který se v úterý rozšíří na celou zemi.