Škola v Parklandu po střelbě nařídila studentům nosit průhledné batohy. Ponižující, stěžují si dívky

Studenti střední školy v americkém Parklandu, kde v únoru útočník zastřelil sedmnáct lidí, musí nově povinně nosit průhledné plastové školní batohy. Škola tak snadno kontroluje věci, které si žáci nosí s sebou. Proti opatření studenti protestují, nejvíce si stěžují na zásah do soukromí. Zatímco podle některých nová výbava zvýší riziko krádeží, další tvrdí, že pronesení zbraně do školy stejně nezabrání.

Jediný povolený batoh ve školním areálu v Parklandu je po jarních prázdninách průhledná školní taška.  Vzdělávací zařízení nové opatření hájí argumentem, že jen kopíruje to, co už se osvědčilo na letištích.

Pořízení zhruba 3000 průhledných batohů bylo jednou z reakcí na masakr, při němž střílel vyloučený student. U vchodů umístila škola bezpečnostní rámy a žáci musejí ve škole nepřetržitě nosit identifikační značku.

„Můj nový batoh je skoro tak průhledný jako agenda NRA (Národní asociace majitelů zbraní). Teď se cítím tak bezpečně,“ napsala ironicky na Twitteru studentka prvního ročníku Lauren Hoggová, podle níž by se politici ovlivňovaní zmíněnou lobby měli pustit do zpřísnění zbraňových zákonů, místo aby se „ze škol stávaly věznice“.

Studenti se proti krokům školy bouří a vyjadřují svůj nesouhlas prostřednictvím nápisů, které si na průhledné batohy připínají. Vadí jim, že škola novým opatřením zasahuje do jejich soukromí. Jedna ze studentek vyfotila nový batoh opatřený cenovkou 1,05 dolaru (21 korun) a připsala poznámku: „Tento batoh je zřejmě cennější než můj život.“

Nejvíce si na změnu stěžují dívky. Ty totiž nemohou nijak zakrýt dámské hygienické potřeby, což vnímají jako velice ponižující. Jeden z mladíků pojal protest s humorem a napěchoval si batoh menstruačními tampóny.

„Velikosti, ceny… Právě se dozvídám úplně nové věci o ženském zdraví. Tyhle věci jsou drahé. Musí být přijata opatření, aby byly tyto produkty dostupnější,“ napsal na Twitteru Cameron Kasky, který je znám jako jeden z vůdců studentských protestů a promlouval na velké demonstraci ve Washingtonu. 

Studenti zásah školy komentují slovy, že si připadají jako ve vězení, a ne jako v podnětném a kreativním školním prostředí.

Odpůrci průhledných školních brašen upozorňují, že daleko účinnější by byly detektory kovů. Podle nich totiž nové školní nařízení stejně tomu, aby se zbraně dostaly do rukou nepovolaných osob, nezabrání.