Skandál Cambridge Analytica: Zuckerberg se omluvil, je připravený mluvit před Kongresem

Horizont ČT24: Profil Marka Zuckerberga (zdroj: ČT24)

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg je připravený mluvit před poslanci amerického Kongresu o kauze londýnské konzultační firmy Cambridge Analytica, která neoprávněně získala informace o padesáti milionech uživatelů oblíbené sociální sítě. Skandál rozplétá i zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller pátrající po ruském vměšování do amerických voleb. Případu se začala věnovat také brazilská prokuratura, jež zkoumá porušení bezpečnostních pravidel.

Společnost Facebook se dostala v posledních dnech do středu pozornosti amerických a evropských vyšetřovatelů kvůli odhalením, že britská firma Cambridge Analytica neoprávněně využila data uživatelů Facebooku k tvorbě profilu amerických voličů. Projekt měl přispět ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

„Pošleme tam osobu, která se nejlépe vyzná v tom, co chce Kongres zjistit. Když to budu já, půjdu tam rád,“ řekl americký podnikatel k možnému slyšení před americkým parlamentem. Přiznal, že společnost Facebook chybovala, a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům.

Je to velká ztráta důvěry a je mi opravdu líto, že se to stalo. Chránit data lidí je naše základní odpovědnost.
Mark Zuckerberg

Osobní data shromážděná pro vědecké účely posloužila i třetí straně

Otázkou podle Zuckerberga teď není, zda by jeho firma měla být vystavena silnějším regulacím; jde prý spíš o to, jak to nejlépe provést. Šéf Facebooku neupřesnil, jakých chyb se jeho lidé dopustili. Prohlásil, že společnost Facebook provede kontrolu všech aplikací fungujících na její platformě a poskytne uživatelům nástroj, který jim usnadní blokovat přístup k jejich privátním datům.

Podle Facebooku osobní data uživatelů nejprve v souladu s pravidly firmy shromažďoval z vědeckých důvodů profesor Alexandr Kogan, psycholog univerzity v Cambridge. Shromážděné informace se ale dostaly k třetím osobám, včetně firmy Cambridge Analytica, což regulím Facebooku odporuje.

Aférou Cambridge Analytica se zabývá i vyšetřovatel Mueller

Skandál kolem kontroverzní britské analytické firmy Cambridge Analytica rozplétá podle televize ABC i zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Ten mimo jiné pátrá po ruském vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Mueller se prý snaží zjistit, jaké byly vztahy mezi britskou společností a republikánským Národním výborem, nejvyšším administrativním orgánem Trumpovy strany. Muellerův tým už údajně v této souvislosti vyslechl několik počítačových expertů Trumpova volebního týmu.

Data z Facebooku zpracovávaly pro Trumpa tři týmy

Kontakt s pracovníky společnosti Cambridge Analytica navázal v červnu 2016 pracovník Trumpova štábu Brad Parscale, jehož firmě londýnská společnost nabídla své služby, uvedla ABC. Tři zaměstnanci společnosti Cambridge Analytica pak přesídlili do texaského San Antonia, kde se jejich počet do srpna zvýšil na třináct. 

Skupina vedená expertem Mattem Oczkowským se rozdělila na tři týmy, které se zabývaly zpracováním dat, výzkumem a marketingem. V září se Parscale přemístil spolu s jedním pracovníkem firmy Cambridge Analytica do newyorské Trump Tower.

Informace o voličích se zpracovávala v rámci takzvaného projektu Alamo, na němž se podíleli členové republikánského Národního výboru, lidé z Trumpova volebního štábu, zaměstnanci firmy Brada Parscalea a společnost Cambridge Analytica, uvádí ABC.

Využití dat z Cambridge Analytica Trumpův mluvčí popírá. Tvrdí, že partnerem při využívání voličských dat byl pro prezidenta republikánský Národní výbor. „Využití dat Národního výboru bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které volební štáb učinil. Tvrzení, že data podporující vítězství v roce 2016 byla získána z jiného zdroje, je falešné,“ uvedl mluvčí.

Manipulaci s daty vyšetřuje i Brazílie. Pro Facebook třetí největší trh

Na případ se zaměřila i Brazílie. Pro Facebook je třetím největším světovým trhem a právě místní prokuratura začala vyšetřovat podezření, že londýnská konzultační firma Cambridge Analytica působila v rozporu se zákony i v Brazílii. 

Cambridge Analytica je podle brazilských prokurátorů v podezření, že ve spolupráci se společností CA Ponte ze Sao Paula nezákonně zpracovávala data milionů brazilských uživatelů k tvorbě psychologických profilů.