Severovýchod Itálie postihly záplavy, nejméně osm lidí zemřelo

Záplavy, které zasáhly severovýchod Itálie, mají nejméně osm obětí, uvedly podle agentury Reuters místní úřady. Ještě ve středu ráno místní média zmiňovala tři mrtvé a několik pohřešovaných. Kvůli záplavám, které trvají od úterka, místní úřady rovněž preventivně evakuovaly několik tisíc osob. Desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny a signálu mobilní telefonní sítě.

Další vlna extrémního počasí zasáhla region Emilia Romagna a okolní oblasti Jaderského pobřeží Itálie a způsobila rozvodnění nejméně deseti vodních toků.

Ministr civilní ochrany Nello Musumeci oznámil, že na padesát tisíc lidí zůstalo v regionu bez elektřiny. Dodal, že signál nemá na sto tisíc uživatelů mobilních telefonů a asi deset tisíc klientů je bez pevného telekomunikačního spojení. Omezena je místní železniční doprava v regionu, vysokorychlostní tratě a dálkové linky fungují.

„Situace je dramatická v mnoha částech regionu Emilia Romagna,“ upozornil regionální předseda vlády Stefano Bonaccini. Podle něj „skutečnost předčila nejhorší očekávání“. 

Ministr Musumeci podle Reuters uvedl, že v některých oblastech zaznamenali za 36 hodin polovinu průměrného ročního srážkového úhrnu.

Závod F1 se nepojede

Kvůli záplavám byla zrušena i Velká cena Emilia Romagna formule 1, která se měla jet o víkendu. Některé silnice u okruhu byly už uzavřeny a parkoviště se ocitla pod vodou.

„Varování vydali kolem deváté večer a voda stoupla během deseti minut,“ řekla agentuře ANSA žena z města Faenza. Podle meteorologů by měly deště v oblasti zmírnit ve středu odpoledne.

Severovýchod Itálie postihly záplavy už začátkem května, tehdy si vyžádaly dvě oběti.