Šéf Nočních vlků na Slovensku dostal tučnou pokutu. Nepřiznal, kolik má tanků

Zakladatel slovenské odnože motorkářského klanu Noční vlci Jozef Hambálek dostal pokutu 33 tisíc eur (skoro 850 tisíc korun) za to, že neinformoval ministerstvo hospodářství o typech vyřazené těžké bojové techniky, kterou má klub na své základně v Dolné Krupé u Trnavy. Píše to slovenský server Aktuality.sk. Noční vlci, spojovaní s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, přemístili na základnu mimo jiné tanky a obrněné vozy.

Šéf Nočních vlků na Slovensku nastěhoval do bývalé inseminační stanice u Trnavy vyřazenou těžkou bojovou techniku s pomocí svého sdružení dobrovolných hasičů. Od té doby byl motorkářský klub pod drobnohledem ministerstva hospodářství.

Hambálek teď dostal tučnou pokutu. „Důvodem je, že nesplnil zákonnou povinnost písemně informovat ministerstvo o kategoriích, typech a množství znehodnocených produktů pro obranné účely, které vlastní, včetně místa jejich uložení. Měl tak učinit vždy do 25. dne po uplynutí kalendářního čtvrtletí,“ konstatoval odbor komunikace resortu hospodářství.

Hambálek podle ministerstva s pokutou souhlasil a požádal o možnost splátkového kalendáře, což se podle serveru Aktuality.sk také stane. Server se snažil Hambálka kontaktovat telefonicky i přes SMS, ale odpovědi se prý zatím nedočkal.

Některé kusy těžké techniky poskytl Nočním vlkům i Vojenský historický ústav, který spadá pod ministerstvo obrany. Šéf resortu Peter Gajdoš už kvůli tomu odvolal ředitele ústavu Miloslava Čaploviče. Ministerstvo zároveň požadovalo, aby mu půjčené tanky a obrněné transportéry vrátili.

Hambálek hrozil novinářům zbraní

Na základně cvičila i paramilitární organizace Slovenští branci. Situaci na místě prověřovala policie, která konstatovala, že Hambálek nic nespáchal. Server Aktuality.sk ovšem připomíná incident, kdy se novináři z Rádia Svobodná Evropa pokusili natočit areál s pomocí dronů, Hambálek je přistihl a začal jim vyhrožovat zbraní.

Hambálek má dobré vztahy s bývalým dlouholetým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem (Smer-SD), se kterým dříve jezdil na motorce. „Můžete je podezřívat z Putinovy reklamy, ale když chcete někoho kritizovat, měl by porušit zákon nebo aspoň dělat něco v rozporu s našimi hodnotami,“ uvedl v minulosti Kaliňák.

O podnikateli psal i zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak. Podle jeho textu dlužil státu statisíce eur a podnikal s bratrem kontroverzního podnikatele Ladislava Bašternáka.

Hambálka se ale zastal nový policejní prezident Milan Lučanský, který vyzdvihl, že podnikatel nechává předělávat vyřazené vojenské transportéry na hasičské a pak je poskytuje profesionálním záchranářům. „Na jejich obranu musím říct, že tuto techniku používali například při povodních. Převáželi jimi lidi v místech, kam se běžná technika nemohla dostat,“ citoval Lučanského slovenský list Denník N.

Znepokojení vyjádřila i slovenská diplomacie

Slovenské ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že se mu založení základny nelíbí. „Snahy tohoto klubu o etablování na Slovensku vnímáme se znepokojením. Názory, které šíří někteří jeho členové, považujeme za škodlivé, zvláště pokud jde o teze hraničící s revanšismem a přepisováním historie,“ citoval v červenci list Pravda vyjádření mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petera Suska.

Slovenské ministerstvo vnitra naopak v reakci uvedlo, že v souvislosti s činností klubu nedošlo k protizákonnému jednání. Nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) označila Noční vlky za paramilitantní organizaci. Zřízení jejich základny na Slovensku je podle SaS potvrzením toho, že Kreml a jeho spojenci považují Slovensko za slabý článek v rámci EU a NATO.

  • Oficiálně klub vznikl pod názvem Noční vlci – Night wolves MC Russia 31. května 1989, jako první svého druhu v tehdejším Sovětském svazu.
  • Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často je doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Na své aktivity dostával klub v minulosti miliony rublů od státu.
  • V roce 2013 později Putin udělil šéfovi klubu Alexandru Zaldostanovovi Řád cti za „vlasteneckou výchovu mládeže“. Blízké vztahy má Zaldostanov i s hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem.
  • Po ruské anexi Krymu Putin vyznamenal některé členy klubu, kteří na poloostrově „hlídkovali“ a údajně i pacifikovali ukrajinské aktivisty. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA a Kanady.
  • Zdroje: ČTK, Pravda.sk