Samoa Air šokuje: Lidi žene na váhu, na obézní čeká větší sedadlo

Apia - Polynéská letecká společnost Samoa Air začala obézním pasažérům na svých letech nabízet speciální široká sedadla. Přestože jde o malou lokální aerolinku, světový zájem vyvolala už podruhé. Už dřív totiž začala klientům vyměřovat ceny za letenku podle jejich váhy.

Více místa pro obézní klienty, nebo možná jasná známka diskriminace? Názory na kontroverzní opatření samojské letecké společnosti se liší. Ona sama ale trvá na tom, že jí jde jen o pohodlí cestujících. „Vyměnili jsme celou jednu řadu sedadel. Teď mají lidé mnohem víc místa na nohy,“ konstatoval výkonný ředitel Samoa Air Chris Langton. 

Vyplatí se zhubnout

Aerolinky už letos vzbudily zájem světových médií, když začaly vypočítávat ceny letenek podle váhy cestujících. Tu musejí uvést už při rezervaci letu, stejně jako váhu svého zavazadla. Ze součtu se vypočítává konečná cena. Obézním lidem se i krátký let může oproti cestě štíhlého člověka prodražit až o 80 procent. 

„Bylo to šílené, když mi řekli: 'Vyskočte si na váhu.' Říkám: 'Cože?' Ale nebylo to nakonec tak hrozné,“ řekl jeden z cestujících. „Není to fér, protože hubení prostě platí míň,“ poznamenal ale jiný zákazník. 

Souboj o kila na palubě Samoa Air (zdroj: ČT24)

Cena z hmotnosti nebyla od dopravce jen trik, jak vydělat. U tak malých letadel je to technická věc. „Znamená to, že jsme efektivní, můžeme letadlo naložit do posledních kil nosnosti,“ sdělil Langton.

Vážení pasažérů a hlavně přirážky z nadváhy jsou snem nízkonákladových gigantů. Šéf Ryanairu o něčem podobném mluvil už před čtyřmi lety, přestože jeho vize nakonec neprošla.

Poplatků je pořád víc

Právě Ryanair inspiroval další společnosti k poplatkům navíc, a to za zavazadla, občerstvení nebo odbavení. S vyhlídkou na zpoplatnění toalet se může evropským cestujícím zdát polynéská Samoa Air jako ideál slušnosti.