Rusko oznámilo další přesun raket Iskander do enklávy mezi Polskem a Litvou

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo přesun raketových systémů Iskander do Kaliningradské oblasti - území, které sousedí s Litvou a Polskem. Mluvčí ministerstva podle agentury TASS uvedl, že nejde o nic neobvyklého. Iskandery se v minulosti do této části Ruska přesouvaly a dál budou přesouvat v rámci bojové přípravy. Sousední Litva vyjádřila obavy z toho, že Rusko provádí v oblasti vojenské cvičení, Varšava označila počínání Ruska za alarmující.

Mluvčí Igor Konašenkov rovněž uvedl, že ministerstvo nedělalo s přesunem žádné tajnosti a využilo ho k upřesnění parametrů amerického vojenského satelitu. Jeden Iskander byl podle něj záměrně „ještě před naložením k přepravě vystaven prolétajícímu výzvědnému satelitu USA s cílem upřesnit parametry činnosti tohoto kosmického aparátu“.

„Nemuseli jsme čekat dlouho. Američtí partneři nám v 'záchvatu odhalení' všechno potvrdili,“ prohlásil generálmajor Konašenkov.

„Rusko uskutečňuje v Kaliningradu vojenské cvičení a součástí jeho scénáře je rozmístění raketových systémů Iskander a schopnosti je použít,“ řekl litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. Dodal, že tyto rakety s doletem 500 kilometrů mohou zasáhnout třeba Berlín a cílem ruského kroku je podle něj získat od Západu ústupky v Sýrii a na Ukrajině.

Rusové mají v Kaliningradu rakety Iskander-M
Zdroj: ČT24

Aktivity Ruska v Kaliningradské oblasti označil za „velmi alarmující“ polský ministr obrany Antoni Macierewicz. Rusko dočasně rozmístilo systémy Iskander v oblasti již předloni a loni v rámci vojenských cvičení. Moskva také hrozila, že rakety Iskander rozmístí u Kaliningradu trvale jako protiopatření na případné budování protiraketové obrany v Evropě. 

„Operačně taktický raketový komplex Iskander je mobilní. V rámci plánu bojové připravenosti procvičují jednotky raketových vojsk po celý rok nácvik přesunu, přičemž překonávají velké vzdálenosti po území Ruské federace nejrůznějším způsobem: letecky, po moři anebo vlastními silami,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany. 

Reagoval tak na páteční informaci představitele amerických výzvědných služeb, že Rusko začalo přesouvat raketové systémy Iskander-m do Kaliningradské oblasti. Podle jeho mínění by mohlo jít o politické gesto Moskvy k vyjádření nespokojenosti s aktivitami NATO.