Rus dostal za poničení slavného obrazu Ilji Repina dva a půl roku vězení

Soud v Moskvě poslal na dva roky a šest měsíců do vězení muže, který loni v květnu poničil mistrovské plátno malíře Ilji Repina. Odsouzený Igor Podporin ve věhlasné Treťjakovské galerii v Moskvě kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a obraz na několika místech protrhl. Podporin se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat.

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara držícího v náručí svého syna, jemuž právě v návalu vzteku zasadil smrtelný úder.

Sedmatřicetiletý Podporin poškodil vzácný obraz na třech místech. Svůj čin zdůvodnil tím, že ho pobouřilo nepravdivé zobrazení historických faktů. Před útokem se Podporin posilnil vodkou a svou vinu přiznal jen částečně.

Jedno z nejpůsobivějších děl ruského malířství budilo kontroverze už v době svého vzniku, protože zobrazovalo vládce jako vraha svého syna, což bylo považováno za nepřípustné. Car Alexandr III., za jehož vlády obraz vznikl, ho zakázal vystavovat.

V roce 1913 malbu poničil devětadvacetiletý autor ikon a starověrec (příslušník náboženského hnutí, které se po reformách v 17. století oddělilo od ruské pravoslavné církve) Abram Balašov, který do něj třikrát bodl nožem. Podle některých zdrojů byl Balašov duševně nemocný.

Sám Repin se poté účastnil restaurace díla, která vyžadovala nové vyobrazení obličejů obou postav. Po tomto incidentu byl obraz pod pečlivým dohledem restaurátorů a od roku 1927 je vystavován pod sklem.

V roce 2013 požadovala odstranění Repinova díla z výstavy skupina ortodoxních křesťanských aktivistů. Svůj požadavek zdůvodňovala tím, že do galerie chodí nejen dospělí, ale i děti, které tak „vidí tento naprosto odsouzeníhodný Repinův obraz“. Podle skupiny Ivan IV. svého syna nezabil a „ani ho to nikdy nenapadlo“.