Rodina dívky nakažené v KFC salmonelou dostane miliony odškodného

Sydney - Přes osm milionů dolarů odškodného má podle soudního rozhodnutí zaplatit fast-foodový řetězec KFC rodině australské dívky. Před sedmi lety onemocněla salmonelózou poté, co v jedné z restaurací u Sydney snědla závadné kuřecí maso. Nemoc jí vážně poškodila mozek, nemůže mluvit ani chodit, je proto na vozíčku. Společnost provozující v Austrálii řetězec KFC vyjádřila lítost, chce se ale proti verdiktu odvolat.

Neštěstí se stalo v roce 2005. Dívka, které tehdy bylo sedm let, onemocněla salmonelózou poté, co v restauraci KFC nedaleko Sydney snědla kuřecí sendvič Twister. Byla prý šest měsíců v kómatu a utrpěla závažné poškození mozku.

Twister prý jedli i její rodiče a bratr. Ti pak údajně zvraceli a měli průjem, na rozdíl od dívky se ale uzdravili. Rodina tvrdila, že zdrojem nákazy byl sendvič.

Soudce v australském státě Nový Jižní Wales Stephen Rothman řekl, že kuřecí kousky v sendviči byly kontaminovány kvůli „nedbalosti jednoho nebo několika zaměstnanců KFC“, kteří nedodržovali pravidla pro přípravu těchto jídel.

Podle právníka pracovníci restaurace používali i kuřecí maso, které spadlo na zem. Řetězec se ale hájí tím, že neexistuje jediný důkaz, že by za Moničino postižení mohl právě on. 

Soud dnes rodině přiznal nárok na osmimilionové odškodné a na úhradu soudních výloh. „Rodina je velmi spokojená s rozhodnutím soudu,“ konstatoval dívčin právník George Vlahakis.

Prohlášení společnosti:

„Hluboce soucítíme s Monikou i s rodinou Samaanových. Máme ale také zodpovědnost za reputaci KFC jako poskytovatele nezávadného, kvalitního jídla.“

Společnost KFC vyjádřila nad událostí lítost. Rozhodnutí soudu ji ale prý „hluboce zklamalo“ a hodlá se proti němu odvolat. KFC vlastní americký řetězec restaurací Yum Brands Inc. Kromě KFC provozuje také řetězce Taco Bell či Pizza Hut.

Australanka vyhrála boj s KFC (zdroj: ČT24)