Republikánka Cheneyová bude čelit dalšímu pokusu o odvolání. Straníci jí vyčítají kritiku Trumpa

Horizont ČT24: Bude republikánka Liz Cheneyová odvolána? (zdroj: ČT24)

Nejvýše postavená republikánka ve Sněmovně reprezentantů a trojka ve stranické hierarchii Liz Cheneyová bude ve středu čelit dalšímu návrhu na odvolání z funkce předsedkyně republikánské konference (šéfka stranického klubu). Spolustraníkům se nelíbí, že patří k hlasitým kritikům bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který si ve straně i půl roku od voleb udržuje stále velký vliv. Na pozadí jejího případu se tak odehrává spor o budoucí směřování republikánů.

Rozkol se současným vedením Republikánské strany vygradoval v lednu. Cheneyová nejdříve odsoudila roli Trumpa při útoku jeho příznivců na Kapitol. Poté se jako jedna z mála přidala k demokratické většině a hlasovala pro podání ústavní žaloby na 45. prezidenta USA.

„Ten, který vyprovokoval útok na Kapitol USA jen proto, aby zabránil sčítání hlasů volitelů, což nakonec vedlo ke smrti pěti lidí, takový člověk nemůže být lídr strany, která se chce posunout dopředu,“ řekla tehdy Cheneyová. Sama uznala volební vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena. To mnozí stále silně protrumpovští republikáni odmítají připustit. Stejně jako většina voličů bývalého šéfa Bílého domu.

Přitom dcera vlivného konzervativce a bývalého viceprezidenta z dob George Bushe mladšího – Dicka Cheyneyho – platila dlouhá léta za skalní Trumpovu přívrženkyni. Shodu v otázce daní, migrace nebo sociální politiky ale přebila pachuť z Trumpova odcházení. „Prezident Trump už několik měsíců před 6. lednem rozhlašoval zvěsti, že mu volby byly ukradeny a že byly zfalšované. To byly lži a lidé to musí pochopit,“ řekla kongresmanka.

Zatím naposledy se proti Trumpovi ostře vymezila v názorovém článku pro Washington Post minulý týden. 

Trump, jak je jeho zvykem, nenechal útoky proti sobě bez povšimnutí. Cheneyové se věnoval například na mítinku koncem února. Zdůraznil klesající podporu, kterou má kongresmanka ve svém domovském státě Wyoming. „Dobrá zpráva je taky to, že v jejím státě jí padají čísla podpory rychleji než komukoliv před ní,“ prohlásil Trump. 

Zápas o budoucnost Cheneyové hodnotí někteří komentátoři jako boj o budoucí podobu Republikánské strany. 

V únoru už jedno hlasování o setrvání ve vysoké stranické funkci Cheneyová přestála. Pokud ji vedení strany tentokrát odvolá, na uvolněné místo by měla nastoupit jedna z mladých nadějí. Jde o Trumpovu stoupenkyni s českými a italskými kořeny Elise Stefanikovou (do Sněmovny reprezentantů zvolena za stát New York). Ta například v roce 2019 hájila Trumpa při slyšeních před vznesením první ústavní žaloby. Je také ostrou a pravidelnou kritičkou kroků současné americké administrativy. 

Kandidaturu Stefanikové podpořili například republikánská „dvojka“ ve sněmovně Steve Scalise a také sám Trump. V nedávném prohlášení ji označil za „drsnou“ a za „chytrou komunikátorku“, informovala agentura ČTK. „Chceme lídry, kteří věří v hnutí Učiňme Ameriku znovu skvělou a dávají prioritu hodnotám Amerika na prvním místě,“ uvedl exprezident.

Od Cheneyové se zřejmě odklání také republikánský sněmovní lídr Kevin McCarthy, který se za ni ještě v únoru postavil.