Rekordní odškodné pro Lubangovy dětské vojáky: Každá z konžských obětí získá 205 tisíc korun

Mezinárodní trestní soud stanovil odškodnění deset milionů dolarů pro někdejší dětské vojáky bývalého šéfa konžských milicí Thomase Lubangy. Ten byl v roce 2012 odsouzen ke 14 letům vězení. Podle aktivistů za lidská práva zverboval Lubanga do svých jednotek více než třicet tisíc dětí. Jde o největší kolektivní kompenzaci svého druhu.

Desetitisíce dětí musely do války

Odhaduje se, že děti tvořily 30 procent Lubangových milicí. Během celého pětiletého konfliktu na východě Konga, který přímo či nepřímo připravil o život nejméně statisíce lidí, bylo podle aktivistů za lidská práva do boje zverbováno více než 30 tisíc dětí.

Soud „stanovuje výši odškodnění, jímž je pan Lubanga vázán, na celkovou sumu deset milionů dolarů, což zároveň pokrývá jeho zodpovědnost vůči 425 obětem zahrnutým do vzorku a jeho zodpovědnost s ohledem na souhrn dalších potenciálně relevantních obětí,“ uvedl soudce Marc Perrin de Brichambaut. Lubanga se může odvolat.

K přesnému počtu obětí se soudci nedobrali, kromě zmíněných 425 lidí však podle nich Lubangovy zločiny dopadly na „stovky, ba tisíce“ dalších. Každé z potvrzených obětí přiznal tribunál částku 8000 dolarů (205 tisíc korun), celkem tedy 3,4 milionu dolarů. Zbylých 6,6 milionu dolarů je určeno pro potenciální oběti.

Traumata, která nemizí

Kompenzace půjde na podporu projektů, jejichž cílem je pomoci poškozeným osobám. Experti popsali, že bývalí dětští vojáci 15 let po krvavém konfliktu zůstávají na okraji společnosti, mají sebevražedné sklony a žijí v neustálém strachu. Problém je v „jejich sousedech, rodinách či někdejších kamarádech, kteří s nimi nemluví“, upozornila Sandra Olssonová z projektu Child Soldiers International.

Stanovit výši odškodného proto nebylo jednoduché. „Máme tady újmu, která se nedá vyčíslit. Jak má člověk spočítat hodnotu ztraceného mládí? Je to půl milionu eur, 100 tisíc, 10 tisíc, 1000 eur?“ tázal se loni zástupce obětí Luc Walleyn.

Lubanga oběti nemůže vyplatit sám, neboť takovými prostředky zdaleka nedisponuje. Záležitostí se tak zabývá Svěřenecký fond pro oběti (Trust Fund for Victims), který k tomuto účelu založily členské země ICC. Na případ už vyčlenil milion dolarů a navrhl tříletý akční plán pro „sblížení obětí s jejich rodinami a zasaženými komunitami“.