První přehlídka po 60 letech. Chanel oblékl havanský bulvár do luxusu

Promenáda v Havaně se proměnila v přehlídkové molo (zdroj: ČT24)

Přepychová show mezi oprýskanými zdmi staré Havany. Ještě před několika lety by podobná akce byla za nepřípustnou buržoazní zábavu, nyní je módní přehlídka světoznámého koncernu Chanel dalším dokladem otevírání ostrova vůči světu. Kuba zažila první podobnou událost za posledních 6 dekád.

Jeden z bulvárů kubánské metropole se během úterý proměnil v podium s pestrými barvami – včetně samotných oděvů. Modely, na které by většina obyvatel jen stěží vydělávala, měly odrážet tradici a temperament kubánské kultury. Po bok vládnoucího klanu Castrů zasedli mezi diváky třeba herečka a modelka Tilda Swintonová, herec Vin Diesel nebo supermodelka Gisele Bündchenová.

Kuba zkrátka nic nepodcenila: kvůli přepravě hostů si úřady pronajaly přes 100 amerických veteránů z 50. let. Právě ty – podobně jako předváděné modely - kdysi na ostrově symbolizovaly západní luxus a okázalost. Nad organizací přehlídky osobně dohlížel jeden z nejpovolanějších, top návrhář a kreativní ředitel Chanelu Karl Lagerfeld.

Pečlivé přípravy se ale promítly také do bezpečnosti. Blízko přehlídkové trasy byl vstup jen pro zvané, běžné Kubánce tak policie držela za vzdálenými policejními koridory. „Je to hanba, že nás nepustí blíže,“ uvedl agentuře AP místní obyvatel Reinaldo Fonseca. Útěchou byla alespoň možnost sledovat přehlídku z okolních balkonů, kde se tentokrát sešlo více sousedů než normálně.

Po revoluci vedené Fidelem Castrem Kuba vyměnila soukromé podnikání za státní vlastnictví a komunismus. Fidelův mladší bratr Raul ale v posledních letech oprašuje kdysi čilé vztahy se Spojenými státy a pozvolna otevírá ostrov tržním principům.

Po desetiletích vzájemného přehlížení se diplomatické styky obou zemí obnovují. Barack Obama jako úřadující prezident USA v březnu poprvé po 90 letech dorazil na Kubu. Malá „revoluce“ v oblasti kultury se odehrála taktéž před několika týdny, kdy na ostrově koncertovali Rolling Stones.

S otevřenými názory a nepřáteli režimu ale Kuba stále nakládá po svém. Místní tak doufají, že kubánské námluvy s kapitalismem budou mít blíž k důkladnému provětrání šatníků než povrchní prezentaci z módních magazínů.