První Macronova zahraniční návštěva. V Berlíně jednal s německou kancléřkou

Německá kancléřka Angela Merkelová přivítala v Berlíně s vojenskými poctami nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Oba státníci se shodli na tom, že dobrý vztah Francie a Německa je zásadní pro celou Evropskou unii, proto spolu chtějí velmi úzce spolupracovat. Návštěva německé metropole je Macronovou první zahraniční cestou ve funkci hlavy francouzského státu.

Seznam věcí, na kterých se Paříž a Berlín shodnou, může být delší než se na první pohled zdá.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Merkelová prezidenta přivítala před budovou kancléřství s úsměvem, kterým jakoby chtěla potvrdit svá slova, že ke společnému jednání přistupuje plná sympatií.

Na seznamovací schůzce se svým francouzským protějškem poznamenala, že Evropa potřebuje silnou Francii. S Paříží by ráda spolupracovala například na reformách a posílení eurozóny, tak aby eurozóna byla odolnější vůči případným turbulencím.

Berlín a Paříž se dohodly na vytvoření plánu pro střednědobý rozvoj Evropské unie. „To jsou projekty, které nemohou vzniknout přes noc. Existuje společné přesvědčení, že se nemůžeme zabývat jen vystoupením Británie, ale také tím, jak můžeme Evropskou unii a především eurozónu prohloubit a zabezpečit proti krizím,“ uvedla německá kancléřka. 

Změna unijních smluv není tabu

Francouzský prezident nastínil široké reformy, které chystá na příští měsíce. Týkat se budou mimo jiné hospodářství, sociální oblasti či vzdělávání. Zásadní je podle něj zejména snížit nezaměstnanost ve Francii. Na evropské úrovni chce pracovat na snížení byrokracie. Ve vztazích Paříže a Berlína si přeje více pragmatismu.

Rovněž zdůraznil, že možnost změnit smlouvy EU je na stole. „V minulosti bylo toto téma ve Francii tabu, to už nyní neplatí,“ dodal Macron, který by také rád viděl lepší ochranu pro evropské dělníky.  Zároveň odmítl spekulace, že je zastáncem eurobondů, kterými by státy eurozóny společně ručily za své dluhy. „Nikdy jsem tuto ideu nehájil,“ ohradil se.

Kancléřka před setkáním uvedla, že si chce především poslechnout Macronovy názory na to, jaké reformy jsou ve Francii i v Evropské unii nutné, a na základě nich hledat možné společné iniciativy. Zmínila se například o oblasti digitalizace nebo zlepšování kvalifikace mladých lidí.

Horizont ČT24: Seznamovací setkání dua Merkelová-Macron (zdroj: ČT24)

„Myslím, že má velmi dobré představy o tom, co je potřeba ve Francii udělat, a já jsem proto ta poslední, kdo přijde a bude mu říkat, co má Francie pěkně prosím dělat,“ podotkla Merkelová.

Macron měl v pondělí napilno. Ještě před odjezdem do Berlína pověřil sestavením nové vlády starostu města Le Havre Édouarda Philippa.