Prokurátor: Bouhlel útok na promenádu plánoval, stihl i selfie před kamionem

Pachatel, který vjel ve čtvrtek večer na promenádě v Nice kamionem do davu a usmrtil 84 lidí, plánoval svůj útok předem. Vyšetřovatelé zjistili, že v poslední době projevil na internetu zájem o radikální islamistické organizace, důkazy o jeho přímém napojení na Islámský stát ale nenašli. V sobotu přitom IS označil Tunisana Mohameda Lahouaieje Bouhlela za svého vojáka.

Jednatřicetiletý Bouhlel vjel ve čtvrtek pozdě večer s 19tunovým kamionem na pobřežní promenádu do zóny vyhrazené pro pěší, kteří se v závěru státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj.

Během 45 vteřin srazil na tři stovky lidí, včetně dětí, než jej policie zastřelila. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění. V nemocnici je stále 59 lidí, o 29 z nich se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče. Třináct těl nebylo dosud identifikováno. Ostatní mrtvé začaly úřady vydávat jejich rodinám.

Podle prokurátora Francoise Molinse byl čin předem naplánovaný a připravený. Bouhlel se snažil během čtrnácti dnů předcházejících útoku získat peníze. Úvěr mu ale banka zamítla, musel tedy vybrat své konto a prodat auto.

Při vyšetřování nebyly objeveny žádné důkazy, které by naznačovaly Bouhlelovu příslušnost k Islámskému státu, ani napojení na jednotlivce z této skupiny. Projevil ale jistý zájem o radikální džihádistická hnutí.
Francois Molins
pařížský prokurátor

Za 1600 euro si pronajal kamion, kterým nakonec útok provedl. Bezpečnostní kamery jej podle Molinse dvakrát zachytily, jak si předem zkouší trasu, po které se 14. července večer vydal vraždit.

Podle agentury AFP se Bouhlel nejbližším lidem ze svého okolí přiznal k radikalizaci. „Svým blízkým řekl, že si nechává z náboženských důvodů narůst vousy a nemůže pochopit, proč nemá Islámský stát vlastní území,“ uvedl prokurátor na tiskové konferenci.

Dodal, že se v útočníkově telefonu a počítači našly fotky a videa s tematikou Islámského státu. Prakticky denně se zajímal o korán, o náboženské písně, které Islámský stát používá jako propagandistický nástroj, jakož i o nedávné teroristické útoky, konkrétně o červnovou střelbu v gay klubu v Orlandu na Floridě s padesátkou mrtvých, kde se útočník hlásil k Islámskému státu.

Několik hodin před útokem si na pobřežní promenádě Bouhlel pořídil několik „selfies“: před pláží, před kamionem, na promenádě a před alejí pro pěší.

Bouhlel poslal příbuzným do Tuniska 100 tisíc eur

Bouhlelův bratr v rozhovoru zveřejněném v britském bulvárním listu Daily Mail řekl, že atentátník ve dnech před dramatem v Nice poslal své rodině v Tunisku kolem 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun). Podle bratra to učinil „ilegálním způsobem, když je poslal po známých, kteří se vraceli do Tuniska“.

Francouzská zpravodajská televize BFMTV uvedla, že v útočníkově mobilu se našla sms zpráva „Přivez víc zbraní“.

Adresát zprávy je jedním z mužů, kteří jsou ve vazbě, dodala televize. Místní list Nice-Matin v neděli napsal, že v mobilu se našla také zpráva „Je to dobré, mám materiál“. Tento vzkaz policisty přivedl do bytu v centru města, který důkladně prohledali, ale nenašli tam zbraně, ani výbušniny, píše Nice-Matin.

Kvůli útoku v Nice se ráno znovu sešla bezpečnostní rada státu, které předsedá prezident Francois Hollande.

V zemi končí třídenní státní smutek, v poledne obyvatelé drželi minutu ticha za oběti. Na promenádě v Nice se shromáždily tisíce lidí, premiéra Vallse však obyvatelé po příjezdu vypískali.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.