Překvapení v Argentině, první kolo prezidentských voleb vyhrál dosavadní ministr

Horizont ČT24: Argentinské první kolo je překvapivé (zdroj: ČT24)

Ve druhém kole prezidentských voleb v Argentině se 19. listopadu utkají ministr hospodářství Sergio Massa a krajně pravicový ekonom Javier Milei. Massa překvapivě zvítězil v nedělním prvním kole, když s náskokem více než šesti procentních bodů porazil Mileiho. Ukazují to výsledky po sečtení skoro 99 procent okrsků. Milei, který chce mimo jiné nahradit domácí měnu peso americkým dolarem, byl přitom dlouho favoritem v průzkumech.

Jedenapadesátiletý Massa, který je představitelem vládní peronistické Unie pro vlast, má po sečtení zhruba 98,5 procenta okrsků podporu 36,7 procenta voličů. Nad třiapadesátiletým Mileim, jehož podpora v průběhu sčítání klesla lehce pod třicet procent, má náskok skoro dvou milionů hlasů. S odstupem za nimi je s 23,8 procenta bývalá ministryně vnitra Patricia Bullrichová, která zastupuje pravicový blok Společně pro změnu. Nikdo z dalších kandidátů nezískal více než sedm procent.

Argentinská média dopředu volby vnímala jako politický souboj mezi kandidáty, kteří představují kontinuitu, a Mileiem, který je vnímán jako zásadní změna. Milei, kterého zahraniční agentury označují za „krajně pravicového libertariánského radikála“ či „pravicového populistu“, sliboval převratné ekonomické kroky, včetně nahrazení domácí měny peso americkým dolarem nebo zrušení centrální banky.

I kvůli těžké ekonomické krizi a vysoké inflaci, kterým nyní Argentina čelí, byl Milei favorizován. Agentura Reuters teď mluví o „překvapivé síle peronistů“, agentura AP zase o „překvapení“, které odráží neochotu voličů předat prezidentský úřad „pravicovému populistovi, který slíbil drasticky změnit stát“.

Proslovy prezidentských kandidátů

V prvním povolebním proslovu slíbil Massa vytvořit vládu národní jednoty, ve které budou zasedat ti nejlepší jedinci bez ohledu na politickou příslušnost. Cílem takové vlády bude podle Massy posílení argentinského průmyslu, zaručení kvalitního a bezplatného vzdělání a modernizace trhu práce. Podle argentinského tisku se Massovi podařilo zmobilizovat peronistické voliče, a to hlavně v Buenos Aires a jeho okolí. Ve srovnání s povinnými primárkami v srpnu si tak jeho blok polepšil o 2,7 milionu hlasů.

Klíčoví budou pro druhé kolo podle deníku El País voliči, kteří dali hlas Bullrichové. Ty se snažil oslovit ve svém prvním povolebním projevu i dalších proslovech Milei. „My, kteří chceme změnu, musíme pracovat spolu,“ uvedl ekonom, podle kterého pro výměnu vlády hlasovaly dvě třetiny voličů. Později řekl, že velmi poslouchá bývalého pravicového prezidenta Mauricia Macriho, a vyzval ho, aby se připojil k jeho snaze porazit „kirchnerismus“, jak Milei nazývá současné peronistické politiky. Před volbami Milei označoval všechny zavedené strany za kastu.

Milei v prvním proslovu sliboval, že zatočí s korupcí, ukončí vládu peronistů, která podle něj může „za brutální propad“ ekonomiky, a uskuteční „liberální revoluci“. Podle Mileiho bude druhé kolo „nejdůležitějšími volbami za posledních sto let“. O svých radikálních ekonomických receptech, které mohly vyvolat obavy části voličů, se v projevu nezmínil.

K volebním urnám přišlo v neděli necelých 78 procent voličů, což je méně než v předchozích volbách v roce 2019 i v roce 2015, kdy to bylo v obou případech 81 procent. Hlasování je v Argentině povinné, za neodůvodněnou neúčast hrozí pokuty, které jsou ale vzhledem k inflaci poměrně nízké.

K vítězství už v prvním kole voleb bylo třeba získat podporu více než 45 procent voličů nebo alespoň 40 procent hlasů s náskokem nejméně deseti procentních bodů na další kandidáty. Protože se to nestalo, uskuteční se druhé kolo 19. listopadu. Nový prezident se funkce ujme 10. prosince.

Peronistická Unie pro vlast však zřejmě nebude mít většinu v dolní komoře parlamentu, ačkoliv v neděli získala nejvíce mandátů. Ukazují to výpočty tisku. Její klub by měl mít 109 členů. V neděli voliči rozhodovali o zhruba polovině z 257 poslanců. Pravicový blok Společně pro změnu bude podle tisku mít 91 poslanců a Mileiho Svoboda postupuje 39 mandátů.