Předseda ukrajinského ústavního soudu je podezřelý z korupce, podle médií má pozemky na Krymu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým dekretem na dva měsíce odvolal z funkce předsedu ústavního soudu Oleksandra Tupyckého. O den dříve se ukrajinští prokurátoři vyjádřili, že podezírají šéfa ústavního soudu z podílu na korupčním případu a ze střetu zájmů.

„Podepisuji tento výnos v zájmu obnovení spravedlnosti a vyřešení ústavní krize,“ prohlásil Zelenskyj.

Jeho spolupracovníci podle televize 112 vysvětlili, že nejde ani o odvolání z funkce, ani o přerušení pravomocí soudce, ale o dočasné opatření, se kterým zákon počítá. Konkrétně jde o ustanovení, podle kterého prezident může po dobu dvou měsíců, během kterých se bude vyšetřovat, odvolat z funkce osobu, kterou do této pozice jmenoval.

List Ukrajinska pravda podotkl, že na stejném základě může být nynější odstranění z funkce prodlouženo o další dva měsíce.

Předsedu ústavního soudu Tupyckého vyšetřovatelé podle tisku podezírají, že ovlivňoval rozhodování soudů v majetkových záležitostech. Tupyckyj podle tisku také zatajil vlastnictví pozemků na Krymu, které prý přešly do jeho vlastnictví až po ruské anexi poloostrova.

Tupyckyj zatím nereagoval, ale o den dříve ústavní soud vydal prohlášení, ve kterém varoval, že odstranění jeho předsedy bylo nezákonným krokem. Připomněla, že Tupyckyj se v pondělí nedostavil na generální prokuraturu, kam byl předvolán, aby si vyslechl obvinění z uplácení svědka, aby poskytl lživé svědectví. Generální prokuratura následně požádala prezidenta o zásah.

Prezident navrhl dříve rozpuštění celého ústavního soudu

Na konci října Zelenskyj navrhl rozpustit ústavní soud a zrušit jeho rozhodnutí týkající se neplatnosti některých protikorupčních zákonů. Jako nepřiměřený ústavní soud zavrhl postih za nepravdivé informace v majetkových přiznáních a také zrušil klíčové pravomoci národní protikorupční agentury.

Nález ohrozil zahraniční pomoc, podmiňovanou právě pokrokem při zavádění reforem a potíráním korupce.