Povstalci se zmocnili centra etiopského Tigraje, jejich mluvčí odmítl příměří

Horizont ČT24: Boje v Tigraji (zdroj: ČT24)

Rebelové v severoetiopském státě Tigraj obnovili kontrolu nad jeho hlavním městem Mekele, což vyvolalo oslavy místních obyvatel a přimělo k útěku představitele přechodné vlády, píše zpravodajský web BBC. Etiopská vláda v pondělí v Tigraji jednostranně vyhlásila klid zbraní z humanitárních důvodů. Boje vládních sil s místními povstalci trvají už osm měsíců. Mluvčí povstalců v rozhovoru s agenturou AP označil příměří za „zvrácený vtip“.

Příchod tigrajských bojovníků do Mekele provázely oslavy, při nichž lidé odpalovali petardy a mávali vlajkami, uvádějí místní obyvatelé. 

Takzvaná „Vláda národního státu Tigraj“ v prohlášení hovořila o „ohromujícím vítězství“ s tím, že Mekele je „nyní zcela pod kontrolou tigrajských obranných sil“. Prohlášení zároveň vyzvalo místní obyvatele, aby zůstali ostražití, neúnavní a neustále ve střehu, dokud Tigraj nebude zcela osvobozen od okupačních sil.

Mluvčí rebelů Getachew Reda naznačil, že povstalci moc velký zájem o příměří nemají. „Nezastavíme se, dokud Tigraj nebude zbaven všech nepřátelských sil. Uděláme vše, co bude zapotřebí,“ řekl televizi CNN a uvedl, že bojovníci TPLF pronásledují vládní vojska jižně a východně od Mekele.

Miliony lidí musely opustit domovy

Konflikt propukl 4. listopadu, kdy premiér Abiy Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co jeho vláda obvinila politickou stranu TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady. Vládní síly tehdy převzaly kontrolu také nad Mekele. Do bojů se zapojily i jednotky sousední Eritrey a etiopského státu Amharsko.

Konflikt si vyžádal tisíce životů, přiměl více než dva miliony lidí opustit domovy a ohrozil 350 tisíc lidí hladomorem. Porušování lidských práv se podle OSN dopustily všechny strany konfliktu. V pondělí však vláda jednostranně vyhlásila v Tigraji klid zbraní, dokud neskončí pěstební sezona.

Vzápětí se ale objevily zprávy, že v okolí Mekele došlo k novým střetům mezi bojovníky TPLF a vládními silami. Po rychlé ofenzivě v pondělí rebelové město nečekaně dobyli zpět.

OSN: Zásadní je ochránit civilisty

Generální tajemník OSN António Guterres po hovoru s etiopským premiérem Abiyem Ahmedem řekl, že je zásadní ochránit civilisty, dostat do regionu humanitární pomoc a najít politické řešení situace.

Jeho mluvčí Stéphane Dujarric v úterý uvedl, že dopad příměří v Tigraji je zatím nejasný s tím, že podle humanitárních pracovníků v oblasti nefunguje internet ani telefony.