Potyčky mezi egyptskými muslimy a křesťany si vyžádaly šest mrtvých

Káhira - Šest lidí přišlo o život a osm dalších utrpělo zranění při střetech mezi muslimy a křesťany nedaleko Káhiry. Násilí vypuklo v pátek večer, když skupina křesťanských dětí lezla na zeď místní muslimské školy. Členové obou náboženských obcí na sebe poté začali střílet.

Zpráva o nových potyčkách přišla v den, kdy egyptské opoziční Hnutí mládeže svolalo do Káhiry protestní pochody. Dnešek hnutí vyhlásilo Dnem zloby a protestuje proti politickým a hospodářským problémům Egypta. Lidé demonstrovali před budovou Nejvyššího soudu, na místě zasahovala i policie. Nepokoje pokračují i v dalších městech na severu země.

Křesťané, kteří tvoří kolem deseti procent z 83 milionů obyvatel Egypta, dávají najevo stále větší obavy z islamistů, kteří převzali moc po svržení režimu autoritářského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Na jihu Egypta nedaleko přehrady Asuán se začátkem března odehrály střety mezi policií a muslimy, kteří chtěli v kostele pátrat po ženě, již podezírali, že přešla na křesťanskou víru. Při potyčkách, během nichž muslimové na policisty házeli zápalné bomby a kameny, byly zraněny dvě desítky policistů a křesťanů.

Srážky mezi muslimy a křesťany mají 6 obětí (zdroj: ČT24)